Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
empathy
empathy
05 juli 2015

Museum om in andermans gedachten te kruipen

We willen het wel en we willen het niet. Elkaars gedachten raden. Een rondreizend museum in Londen gaat helpen om in het hoofd te kruipen van mensen uit een andere cultuur.

Om het iets anders te stellen: het Empathymuseum kan ons vanaf september leren om empathie te ontwikkelen, een eigenschap die volgens initiatiefnemer Roman Krznaric in de sterk geïndividualiseerde maatschappij sterk afneemt. In het museum brengt deze filosoof bezoekers met andere mensen in contact en traint ze via verschillende technieken om zich beter in een ander te verplaatsen. Na Groot-Brittannië zal het empathiemuseum ook andere landen aandoen.

Krznaric heeft een fraai motto gevonden. Het staat in de klassieker van Harper Lee, de novelle‘To Kill A Mockingbird’: "You never really understand another person until you consider things from his point of view - until you climb inside of his skin and walk around in it."

Empathisch vermogen hebben we allemaal, zelfs 98 procent van ons, zo blijkt uit de neurowetenschap: we hebben het in onze bouw als mens meegekregen. We zijn in feite kuddedieren, dus moeten we als sociaal wezen uit lijfsbehoud snappen wat anderen beweegt. Maar die kwaliteit gebruiken we alleen niet optimaal, of zelfs helemaal niet als het om mensen buiten de eigen kring gaat. Dan is het zoals de uitvinder van emotionele intelligentie zegt, Daniel Goleman, zonder empathie is iemand ‘emotioneel doofstom’.

De mate van empathie is wel weer goed op te krikken. De Neuropsycholoog Simon Baron-Cohen maakte zelfs een test onder de naam: Reading the Mind in the Eyes. Deelnemers moeten daarbij naar 36 paar ogen kijken en daarna zo goed mogelijk beschrijven wat deze personen op dat moment voelt: is het jaloezie, arrogantie, paniek, haat? Opvallend is dat de gemiddelde antwoorden 26 keer goed zijn, waaruit blijkt hoe goed we in feite kunnen invoelen. Om nog beter te worden moet er echter meer gebeuren, moeten we leren ‘radicaal te luisteren’. Een andere methode is om bij elke handeling extra na te denken. Bij het dichtknopen van een jurk of overhemd kun je jezelf afvragen: hoe zou de persoon die deze knoop er aan heeft gezet leven? Uit welke wereld komen zij?

Je kunt dit tot een routine maken. Wie rijdt de trein? Wie poetst de vloer van de supermarkt? Wat is het levensverhaal van de dakloze, daar op het bankje? Zou je daar een gesprek mee aan kunnen gaan? Is het toevallig een hoogleraar?

Zulke onverwachte conversaties en confrontaties kun je verwachten in het Empathy Museum, dat eind dit jaar opent en dan eerst naar Australië zal gaan. Geïnteresseerden doen er dus verstandig aan maar meteen naar Londen af te reizen.

Website van het komende Empathymuseum