Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
HVC Bio-energiecentrale, foto P+
HVC Bio-energiecentrale, foto P+
28 oktober 2015

HVC Kringloopenergie voor particulieren

Net gekozen in de topgroep van meest duurzame energiebedrijven in Nederland, lanceert HVC als eerste Kringloopenergie voor particulieren: zowel gas en elektriciteit.

Het wordt door heel Nederland geleverd, laat dit afval-,  grondstoffen- en energiebedrijf uit Alkmaar weten. Tot nu toe leverde HVC alleen aan gemeenten en waterschappen die aandeelhouder zijn. “Maar het is nu tijd om ook de consument te bedienen”, laat de directie van HVC weten.

In het voorjaar van 2016 kan er overgestapt worden. Handig om de lijst met alle energiebedrijven er even naast te houden, die deze week uitkwam.

Wat is Kringloopenergie? HVC maakt het uit restafval, biomassa (gft-afval, afvalhout en slib), wind en zon. Het bedrijf haalt het afval gescheiden op en probeert zoveel mogelijk te recyclen. Gft-afval uit de groene bak wordt gecomposteerd en vergist en niet-herbruikbaar restafval en afvalhout wordt verbrand. Zo krijgt HVC groen gas uit gft-afval en de vrijgekomen warmte uit verbranding van restafval en afvalhout wordt via turbines omgezet naar elektriciteit. De dan nog overgebleven restwarmte, levert het bedrijf aan huishoudens en bedrijven rondom de installaties. In het voorjaar van 2016 is het voor de consument in heel Nederland mogelijk om via HVC schone energie te kopen.

Het bedrijf wil met  KringloopEnergie de cirkel rond maken en het op een transparante en eerlijke manier terug leveren aan de eindgebruiker. “De circulaire economie moet er echt komen, dat is geen keus”, zegt algemeen directeur Wim van Lieshout. “Het behoort tot onze taak om duurzame energie op te wekken uit niet herbruikbare afval- en biomassastromen en andere duurzame energiebronnen. Onze visie is dat duurzame energie het beste decentraal kan worden opgewekt. Lokale en regionale eigenaren, de inwoners en de gemeenten, worden zich daardoor bewuster van het energievraagstuk. We zetten daarom in op meer participatie van lokale partijen in wind-, zon- en wellicht warmteprojecten, Het is voor ons dan ook een logische stap om onze energie op grote schaal beschikbaar te maken voor de consument.”

Deze week stond HVC dus nog in de top vijf van duurzaamste energiebedrijven van Nederland. Het onderzoek, uitgevoerd door de Consumentenbond, Greenpeace, Hivos, Natuur & Milieu, Wereld Natuur Fonds en WISE, richt zich op de duurzaamheid van elektriciteit en verkent in welke mate de Nederlandse stroomleveranciers hier in positieve of negatieve zin aan bijdragen. “Doordat wij al het niet-herbruikbare restafval van consumenten hergebruiken voor nieuwe energie en daarnaast vooral investeren in windenergie is het ons gelukt om de top vijf te bereiken”, aldus directeur Van Lieshout.

HVC is een afval, grondstoffen– en energiebedrijf van 46 aandeelhoudende gemeenten en 6 waterschappen (uit Noord-Holland, Flevoland, Zuid-Holland en Friesland). HVC richt zich op het hergebruik van grondstoffen, afvalbeheer en op verduurzaming van de energievoorziening van de in HVC deelnemende overheden. Naast windenergie, zonne-energie en bio-energie, ontwikkelt HVC warmtenetten die huizen en bedrijven verwarmen en installaties die groen gas maken uit gft-afval.

P+ maakte eerder dit jaar een Online-magazine over de bio-energiecentrale van HVC in Alkmaar en de levering van warmte aan het warmtenet in Alkmaar.