Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Modulo bergt piepschuim
Modulo bergt piepschuim
25 maart 2016

Afvalstraat Modulo kan piepschuim wel kwijt

Gemeenten met een duurzame afvalstraat van Modulo hebben geen enkel probleem met het per 1 januari verplicht apart inzamelen van piepschuim. Traditionele afvalstraten worstelen met de vraag waar ze de enorme hoeveelheid polystyreen moeten bergen.

Piepschuim is tot vijf keer toe goed te recyclen, daarom hoort het niet in de grijze bak thuis. Per 1 januari van dit jaar is gescheiden afvalinzameling van dit materiaal verplicht gesteld in het zogenaamde Activiteitenbesluit, net als matrassen.

Nu, drie maanden later, hebben nog lang niet alle gemeenten in Nederland deze inzameling in hun milieustraten gerealiseerd. Het probleem is dat het ‘piepschuim’ waarin tv’s, koelkasten en tal van andere grote huishoudelijke voorwerpen tijdens vervoer mee worden beschermd, een enorm ruimtebeslag vergt. De enkele verwerkers in Nederland van dit materiaal komen pas langs om de voorraad op te halen, wanneer deze een omvang van 60 kuub heeft bereikt. Dat is de grote van twee grote afvalcontainers op reguliere afvalstraten. Vooral kleine afvalstraten hebben die extra ruimte niet. Een ander probleem: omdat het materiaal voor 98 procent uit lucht bestaat, kan het het niet in een hoek van het terrein worden neergegooid. Het waait makkelijk weg. En voor verwerking moet het schoon blijven.

In Soest en omliggende gemeenten bestaat dit probleem niet, reden waarom alle burgers al op 1 maart werden opgeroepen hun piepschuim apart in te komen leveren. Hier is er ruimte genoeg voor opslag, sinds de duurzame start-up Modulo er een verhoogde afvalstraat mocht neerzetten. Met losse betonblokken in U-vorm plaatste directeur Ron van Ommeren dit innovatieve type milieustraat, waarmee hij een hele verdieping op de begane grond creëerde voor opslag en bedrijfsactiviteiten.

Van Ommeren: “Uit zes verschillende gemeenten wordt het piepschuim naar Soest gebracht. Ruimte genoeg. Ik hoor in de markt ook de verhalen vertellen van gemeenten met afvalstraten die niet weten waar ze het moeten laten. Je moet namelijk eerst een flinke voorraad verzamelen, willen de verwerkers het bij je komen ophalen. Dat begrijp ik ook wel, want piepschuim is voornamelijk lucht. Je wilt niet gaan rijden om een kuub lucht in een vrachtauto te laden.”

Supermarkten kampten met hetzelfde ruimteprobleem bij het inzamelen van statiegeldflessen. Ook die vragen heel veel ruimte en oppervlakte is vooral in steden erg duur. Lidl loste het probleem simpelweg op door de PET-flessen direct na inname in elkaar te stampen. Met polystyreen kan dat niet.

Uiteindelijk hoopt Modulo dat de ruimtes onder het rijdek in gebruik worden genomen door reparatiebedrijven, winkels en kunstenaars. Van Ommeren: “Dan wordt de milieustraat niet alleen een plek waar je brengt, maar waar je ook kunt halen.” Hij hoopt dat steeds meer circulaire initiatieven gestart worden onder de Modulo afvalstraten. “Of er op, of er naast”, vult Van Ommeren aan. Er bestaan inmiddels al 22 Modulo-milieustraten, onder andere in Woerden, Beverwijk, Sliedrecht en Krimpen aan de IJssel.

In het volgende nummer van P+ verschijnt een portret van Van Ommeren en zijn jonge bedrijf. Modulo is ook een van de pioniers die onderzocht worden in het kader van het wetenschappelijke onderzoeksprogramma van NWO en Het Groene Brein naar innovatieve duurzame businessmodellen. Ook daar gaat P+ binnenkort bijzondere aandacht aan schenken.

Website Modulo Milieustraten