Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Xtragrass TenCate
Xtragrass TenCate
09 mei 2015

Brits rugby op Nederlands kunstgras

Ook Britse rugbyspelers gaan het uitproberen: spelen op kunstgras. TenCate biedt een speciale soort aan, waar tussen kunstvezels natuurgras groeit.

De eerste soorten kunstgras van ruim twintig jaar geleden kon brandwonden veroorzaken. Die klacht hoor je al lang niet meer. Niet van hockeyspelers en ook niet van voetballers. Rugby-spelers kunnen ook over de mat schuiven, na een stevige tackle. Toch gaan ze het nu ook proberen, meldt TenCate. Er wordt gekozen voor een hybride veld dat zowel een natuurlijk gevoel biedt als een basis van kunststofvezels.

Het eerste Britse stadion waar kunstgras werd gelegd is het Twickenham Stadium, waar jaarlijks 55 wedstrijden worden georganiseerd.

De mat van dit Xtragrass van TenCate begint al heel duurzaam, met een onderlaag en kunststof vezels die 100% recyclebaar zijn. Op een harde onderlaag van zand wordt een laag teeltaarde aangebracht, waar natuurlijk gras in kan wortelen. Hoe steviger de beworteling van de gekozen grassoort is, hoe sterker de mat. Als het gras is opgekomen, kan het net als een volledig natuurlijke grasmat gemaaid worden. Het grote voordeel van de combinatie is de verlengde speelduur. Zeker twintig uur per week, belooft TenCate. Het verschijnen van kale plekken en modderpoelen is uitgesloten.

Britse rugbyvelden kampen ’s winters met onbespeelbare velden. Vanaf 2010 traint het rugbyteam uit Wales al op kunstgras, om het ‘oude’ grasveld zoveel mogelijk te ontzien. 

De website van TenCate over Xtragrass