Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
biobeton
biobeton
12 januari 2012

Archimedes: Biobeton is zelfherstellend

Archimedes Bouwadvies gebruikt biologisch beton van Technische Universiteit Delft. Het bijzondere van deze wereldprimeur; bacteriën vullen scheurtjes op, die in de loop van de tijd in normaal beton ontstaan.

Hoe sterk beton ook is, wanneer het onder extreme spanning staat, kan het alsnog scheuren. En beton met scheuren erin is niet waterdicht. En dat was wel een van de eisen die de gemeente Breda stelde aan de bouw van een nieuwe EHBO-post op het strand van de Galderse Meren.

De oplossing die Archimedes Bouwadvies uit Eindhoven koos? Biobeton. Want dat herstelt zichzelf.Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Maar op de afdeling self healing materials van de Technische Universiteit Delft experimenteren ze al jaren met dergelijk beton. Aan de buitenkant oogt het precies zoals normaal beton. Het belangrijkste verschil zit van binnen: tijdens het spuiten worden kalkproducerende bacteriën aan de mortel toegevoegd. Wanneer het beton droogt, maken de bacteriën kalksteen aan, wat een van de basisonderdelen van beton is. Treedt er een scheur op in het beton, dan vullen de in het beton levende bacteriën die scheur als vanzelf op.

Met het gebruik van biobeton heeft Archimedes Bouwadvies een wereldprimeur te pakken. Het nieuwe paviljoen aan de Galderse Meren is namelijk het eerste bouwproject ter wereld waarbij gebruik gemaakt wordt van het zelfherstellende biobeton. Zowel het dak als de gevelbekleding van de nieuwe EHBO-post zijn ermee voorzien. Naast het feit dat biobeton zichzelf herstelt en er dus nauwelijks nog naar het beton omgekeken hoeft te worden, zorgt het zelfherstellend materiaal er ook voor dat minder beton nodig is om hetzelfde resultaat te behalen. En dat zorgt volgens de TU voor een vermindering van de CO2-uitstoot.

 

Archimedes Bouwadvies