Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Boyan Slat
Boyan Slat
26 juni 2016

Boyan Slat trekt internationale aandacht

De proefvaart van het Ocean Cleanup Project van Boyan Slat heeft internationale aandacht getrokken. In heel de wereld meldden media hoe een 21-jarige Nederlander met een 100 meter slang het plastic uit de oceanen wil opruimen.

Voorlopig draait de installatie van Slat een jaar op proef in de Noordzee. Het is nog niet de bedoeling hier veel plastic te verzamelen, maar meer om de werking van het prototype te testen, dat in samenwerking met de overheid en Koninklijke Boskalis Westminster werd ontwikkeld. De installatie zal 12 mijl vanuit de kust wordt vastgelegd.

Wie het nieuws heeft gemist: de installatie bestaat uit een V-vormige barrière, die drijvend plastic opvangt dat door getijdestromingen komt aandrijven. Het systeem kan worden vastgelegd tot een diepte tot 4 tot 5 kilometer. De Noordzee is zo diep niet, op de meeste plaatsen niet meer dan 30 meter. Daar staat tegenover dat de condities in de Noordzee tijdens stormen heftiger zijn dan op de Stille Zuidzee, volgens Slat.

“Dit is een historische dag op de weg naar het schoonmaken van de oceanen”, tekenden internationale media uit de mond van Slat op. Als alles volgens plan gaat zal het systeem  in 2017 voor de kust van Japan gaan opereren, om te voorkomen dat plastic het eiland Tsushima bereikt. In 2020 moet een volledige systeem van 100 kilometer lengte gaan opereren tussen Hawaii en de Californië. Daar drijft de ‘Great Pacific Garbage Patch’ op de stromingen ‘rondjes’.

Kritische kanttekeningen waren er ook. Nieuwe onderzoekingen wijzen er op dat een onthutsend percentage van 94 procent van het plastic dat in de oceanen terecht komt niet blijft drijven, maar naar de bodem zakt. Slat stelt daar onderzoekingen van maar liefst 70 wetenschappers tegenover, die in een rapport van 530 pagina’s hebben geconcludeerd dat de opruimtechniek van het Ocean Cleanup Project wel degelijk een bijdrage kan leveren in het opruimen van de drijvende rotzooi. Voor het gezonken deel moet wel een andere oplossing worden gevonden.

Nog steeds komt er elk jaar  zo’n 8 miljoen plastic bij in de oceanen.

Ecowatch, een van de internationale media die de lancering coverden.