Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
broodzakje AH
broodzakje AH
25 juni 2014

AH breidt uitgave gratis plastic zakjes uit

Volgens staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu worden er geen gratis plastic tassen meer in supermarkten weggegeven. In werkelijkheid breidt AH de gratis uitgifte van plastic zelfs uit.

‘In de supermarkten worden overigens al geen gratis plastic tassen meer weggegeven’.  Dat schreef staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu aan de Tweede Kamer, op 16 juni. Dit als antwoord op vragen uit de Kamer over het terugdringen van verpakkingen en het behoud van statiegeld op grote PET-flessen.

De werkelijkheid is totaal anders. Met een nieuwe broodafdeling presenteert AH sinds kort nieuwe luxe plastic zakjes. Klanten kunnen nu zelf elk Kaiserbroodje of Italiaanse bol in een aparte zakje doen. Voorheen pakte een medewerkster zelf broodjes in. Er zijn meer supermarkten die dit verkwistende systeem van zelf inpakken hebben geïntroduceerd, zoals de SPAR.

De rol met plastic zakjes achter de kassière is inderdaad uit de AH verdwenen. Maar daarmee zijn de ‘gratis, niet gevulde verpakkingen’ zoals ze omschreven staan in artikel 3 van het Ontwerpbesluit Beheer Verpakkingen niet verdwenen. Bij de groenten liggen dezelfde rollen nog steeds. Na wijziging van de broodafdeling kwam er in de Albert Heijn zelfs een bijzonder aanbod van nieuwe zakjes bij: geperforeerd plastic, met een afsluitend touwtje. Deze extra vervuiling staat haaks op Europees en Nederlands overheidsbeleid, dat erop is gericht de hoeveelheid verpakking te verminderen.

De staatssecretaris zou deze praktijk kunnen verbieden, schrijft ze zelf. We citeren haar brief van 16 juni (zie de PDF van deze brief onderaan de linkerkolom, onderaan). “Artikel 3, zesde lid, van het Ontwerpbesluit is bedoeld om de verstrekking van gratis, niet-gevulde verpakkingen te kunnen verbieden. Die mogelijkheid kan inderdaad gebruikt worden om bijvoorbeeld de verstrekking van gratis plastic tasjes te verbieden indien zelfregulering door het bedrijfsleven te weinig effectief is.”

Ook stelt ze: “De verschillende branches moeten met plannen komen om het gebruik van plastic tassen terug te drinken. Als blijkt dat de maatregelen van de branches niet bij zullen dragen aan significante reductie van het gebruik van de plastic tassen, zal ik andere verdergaande maatregelen overwegen. Daar kan dit artikel voor gebruikt worden.”

De nieuwe broodzakjes van AH zijn een regelrechte uitdaging aan het adres van Mansveld om dit artikel per onmiddellijk toe te gaan passen. Waarom koos de supermarkt niet voor papieren zakjes, wetende dat plastic zo zwaar onder vuur ligt?

Overigens, tijdens het overleg werd duidelijk dat Mansveld niet van plan is om het statiegeld op grote plastic PET-flessen per 1 januari 2015 af te schaffen. De verpakkingsindustrie voldoet nog niet aan alle gemaakte afspraken over het recyclen van plastic. De gemeenten zijn er ook nog niet gereed voor om deze maatschappelijke taak van de supermarkten over te nemen. Als de afspraken die Mansveld voorstaat niet duidelijk te monitoren zijn, wil de VNG er nog niet aan. Pas in juni 2015 komt er een nieuwe beoordeling, of aan alle afspraken is voldaan.