Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
circulaire banen
circulaire banen
24 januari 2017

Telt Nederland al 810.000 circulaire banen?

Nederland telt op dit moment 810 duizend banen die gerelateerd zijn aan de circulaire economie. Sinds het ontstaat van dit begrip enkele jaren geleden zijn er ‘nieuwe’ banen bij gekomen, vooral in en om de grote steden, maar de onderzoekers durven  geen schatting van aantallen te geven.

Zijn het er al 10 duizend? Meer? Minder? "Dat weten we echt niet", zegt Annerieke Douma (1974) die op verzoek van de Goldschmeding Foundation een ‘nul-meting’ deed, in samenwerking met de Erasmus Universiteit. Ze werkt als director Business Development & Engagement bij de organisatie Circle Economy, een van de nieuwe organisaties die zich op de circulaire economie heeft geworpen.

De huidige telling komt vooral tot stand door banen die al langer bestaan, in de afvalverwerking, de recycling en reparatie bijvoorbeeld. Nieuwe banen ontstaan volgens Douma, die huiverig is om getallen over de recente banengroei te noemen, vooral door spullen te delen, zoals auto’s of woningen. Digitale platforms die deze uitwisseling mogelijk maken bieden ook werk. En de groei door het neerzetten van windmolenparken en het monteren van zonnepanelen telt ze ook mee. Hernieuwbare energie zou je ook ‘circulair’ kunnen noemen. 

Meer in het algemeen stelt Douma: "Nieuwe banen ontstaan door het ontstaan van nieuwe sectoren en businessmodellen zoals bijvoorbeeld reparatie daar waar dat nu terug wordt gestuurd naar landen als China.maar ook door de architect die duurzaam ontwerpt, klimaatneutrale gebouwen bijvoorbeeld met een gebouwen paspoort zodat we weten wat de materialen zijn die gebruikt zijn in deze gebouwen."

Andere banen die Douma in haar telling meeneemt zijn te vinden bij de bewakers van ecosystemen zoals de luchtkwaliteit.

Douma telt ook mensen mee die maar deels met de circulaire economie te maken hebben: “Ik reken natuurlijk de mensen die direct werk hebben aan de circulaire economie. Maar er zijn ook indirecte banen. Neem de chauffeur die niet langer met een lege vrachtwagen de stad verlaat, maar een retourvracht mee krijgt. Ook dat moet worden georganiseerd en geregeld. Ook dat is werk.”

Al met al zou al 8,1 procent van alle banen in Nederland kenmerken van de circulaire economie hebben. Het begrip 'circulaire economie' werd echter pas goed rond 2013 bekend en overkapt vandaag oudere doelen als 'Cradle to Cradle' of 'Kringloop'.

Michel Schuurman van MVO Nederland kijkt op van het hoge getal van Douma. Hij is senior programmamanager voor de circulaire economie. “810 duizend banen al? Dat zijn er voor mijn gevoel wel heel veel. Maar ik vind het makkelijker om de circulaire economie af te bakenen tot het circulair krijgen van grondstoffenstromen. Windenergie zit er bij mij dus niet bij. Ik doe dat bewust, want door het scherp te houden heb je een beter handelingsperspectief, je weet waar het over gaat.”

Zowel Schuurman als Douma danken in ieder geval allebei hun eigen banen aan organisaties die zich inzetten om de circulaire economie in Nederland tot een succes te maken. In het schema van Douma is daar ook een naam voor: ‘Collaborate tot create joint value’.

De presentatie van Douma voor de Goldschmeding Foundation

Downloads

Meer info download je hier:

Presentatie Douma circulaire banen (3529 kb)