Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
condooms in de oudheid
condooms in de oudheid
24 april 2016

Dunste condoom ooit van steppegras

Condooms hadden ooit de dikte van een geitendarm, maar Australische wetenschappers proberen nu van steppegras een nog dunner voorbehoedsmiddel maken dan van rubber.

Het is nanotechnologie die prof. Darren Martin van de Australian Institute for Bioengineering and Nanotechnology gebruikt, om een condoom van 45 micron dun te maken. Dat is 30 procent dunner dan de dunste condoom van latex, de uitvinding uit 1929 waarbij rubber met water werd gemengd. Leuk is dat de Aussies hiervoor latex met steppegras mixen en daarom samenwerken met Aboriginals, want dit natuurproduct groeit op hun land. De oorspronkelijke bewoners van Australië gebruikten de sappen van het gras, spinifex, om hun speerpunten stevig op een spies te bevestigen.

Het eindproduct van deze nanocondoom zou ook geschikt zijn voor handschoenen voor chirurgen, om meer gevoel te geven tijdens operaties. De meeste condooms van vandaag zijn 0,06 millimeter dik.

Eigenlijk is deze vondst niet meer dan een duik in de geschiedenis.

Natuurlijke materialen waren in de oudheid ook in onze contreien afkomstig van dieren. Het scheldwoord ‘geitenneuker’ moet al 5000 jaar oud zijn, want in 3000 jaar voor Christus deed koning Minos van Kreta een geitenblaas om zijn geslachtsdeel, ter bescherming van zijn vrouw Pasiphaë. Dat was geen luxe, want de zaadlozing van Minos bestond uit schorpioenen en slangen, volgens de overleveringen.

Later gebruikten de oude Egyptenaren hulzen van vlas en de Romeinen dierendarmen. Dit gebruik liep door tot in de 17e eeuw, toen slagers en visverkopers de hofleveranciers van voorbehoedsmiddelen waren, die ook beschermden tegen geslachtsziekten

Australisch onderzoek naar condooms van steppegras

Mooi historisch overzicht van condoomgebruik