Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
energieneutraal
energieneutraal
23 december 2014

Maak woning energieneutraal voor 35.000 euro

Wat voor huis je ook hebt, voor maximaal 35.000 euro is het mogelijk energieneutraal te worden. Los van het gas en met eigen elektriciteit. Urgenda testte het in praktijk uit.

“We spreken van een energieneutraal huis wanneer je alle energie die je nodig hebt in een jaar, zelf op je eigen perceel duurzaam opwekt”, legt Marjan Minnesma uit, directeur van Urgenda.

Tal van bewoners van Texel en Vlieland gingen de uitdaging aan. Wat moeten we doen om de gasaansluiting vaarwel te zeggen en het toch warm te hebben? De actie-organisatie Urgenda van Minnesma hielp mee zoeken en hield het huishoudboekje bij. Alle kosten werden opgeteld. Na vergelijking van diverse huizen, van verschillende leeftijd, kwam er een vuistregel uit. Voor 35.000 euro moet het kunnen. Dat is ook het bedrag wat een gemiddeld Nederlands gezin in 15 jaar kwijt is aan energiekosten.

De woningen variëren van kleine rijtjeshuizen tot vrijstaande stolpen en van monumenten tot twee-onder-een-kap-woningen. Voor elk huis is een oplossing bedacht die is toegesneden op het huis en zijn bewoners.

Voor sommigen was het loskoppelen van het aardgasnet even wennen, meldt Urgenda. “Maar koken via inductie blijkt veel makkelijker dan men denkt. En de gasaansluiting alleen houden voor het fornuis maakt het koken wel erg duur: naast circa 50 euro voor het gas, betaal je namelijk ook de vaste netwerkkosten à 325 euro.”

In een brochure staan alle investeringsvoorbeelden en de genomen maatregelen. De bewoners worden met naam en toenaam genoemd. Zo namen Erik en Mieke van der Spek-Druif 22 zonnepanelen, voor 12.850 euro. Bijzondere aanschaf waren de infraroodpanelen voor 8.250 euro.

Hun commentaar: “Dankzij de infraroodpanelen, die directere warmte leveren, hebben we dit nu opgelost. We gaan er nu zelfs ons hele huis mee verwarmen. Het is een innovatief product en we vinden het leuk en belangrijk mee te werken aan het testen van dit soort producten. Anders kom je er nooit achter hoe goed iets werkt. We hopen op een ‘Elfstedenwinter’ dit jaar, zodat alles extra goed getest kan worden.”Met technische begeleiding en aanpassingen erbij waren ze voor 30.300 euro klaar. Andere deelnemers kozen voor een warmtepomp, een ecoboiler, een houtkachel of zelfs een speksteenkachel van 4.500 euro.

Urgenda gaat, in samenwerking met ASN Bank, verder met het energieneutraal maken van huizen op onder andere Texel. Uiteraard zijn belangstellenden uit heel Nederland welkom. Lees de brochure eens door en maak een eigen investeringsplan.

Nederlanders zijn voorlopig nog wel even op zichzelf aangewezen. Urgenda meldt: “Er zijn wel mogelijkheden voor extra leningen en het ophogen van hypotheken, maar op dit moment gaat dit niet tot 35.000 euro. Ook is dit door de strenge regelgeving niet voor iedereen weggelegd. Het zou geweldig zijn als pensioenfondsen en de Staat daar een rol in gingen spelen. Samen zouden zij de voorwaarden kunnen scheppen voor een betaalbare financie-ringsfaciliteit, bijvoorbeeld via een Energy Service Company, die het voor bijna ieder-een mogelijk maakt om een energieneutraal huis te realiseren.”

Zie hier de brochure van Urgenda en de ASN Bank over de eerste energieneutrale ‘gewone’ huizen.

Kijk voor meer informatie over deze actie van Urgenda. 

Downloads

Meer info download je hier:

Brochure over de Urgenda-huizen (2804 kb)