Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Sjoerd Riedstra
Sjoerd Riedstra
28 februari 2014

Oud frituurvet onbetaalbaar

De watertoren die is uitgeroepen tot het meest duurzame gebouw van Nederland wordt niet langer verwarmd op oud frituurvet. De prijs daarvan is te hoog geworden door de biofuel-behoefte.

Mr. Sjoerd Riedstra is een accountant met modderlaarzen aan. Een praktijkman, door en door. Hij berekende eigenhandig hoe voordelig het zou uitpakken om van de oude watertoren bij Bussum een duurzaam kantoor te maken. Vraag deze belastingadviseur hoe het zit met subsidieregelingen en hij adviseert met een schat aan zelf opgebouwde praktijkervaring, of het nu over het slaan van een honderden meters diepe put gaat, of het duurzaam renoveren van een bestaand gebouw.

Bij die oorspronkelijke berekeningen hoorde ook een installatie die op oud frituurvet liep, goed voor het opwekken van elektriciteit en warmte tegelijk. Dat kon enkele jaren geleden nog goed uit. Als er al een zorg was, dan was het omdat de ene lading frituurvet de andere niet was. Forse verschillen in samenstelling wilden nog wel eens tot probleempjes leiden.

Riedstra: “Maar toen begon de KLM frituurvet op te kopen, om er biofuel van te maken. De prijzen stegen en het was op een gegeven moment niet meer te doen”, vertelt de adviseur, die het project realiseerde in samenwerking met de hoogleraar Michiel Haas, die de toren vele jaren eerder voor 200.000 euro had gekocht.

Wat te doen? Riedstra stelde voor het groendak boven zijn aanpalende nieuwbouwkantoor vol te zetten met zonnepanelen. Daar bleken zijn collega’s niet voor te voelen. Dat eeuwige groen hoorde inmiddels net zo bij het gebouw als het helofietenfilter, de gigantische rietkuip die het toiletwater reinigt en voor hergebruik als spoelwater geschikt maakt.

“Daarom zijn het er nu maar een paar”, wijst Riedstra vanuit de uitkijkpost in de toren naar beneden, waar slechts enkele rijen met panelen zich naar de zon richten. “Te weinig om aan onze energiebehoefte te voldoen. Toen zijn we een samenwerking aangegaan met het theater ’t Spant, hier.”

Hij wijst in noordelijke richting, onder hem: “Daar ligt het dak nu vol met onze panelen. Twee vliegen in een klap: zij hebben eigen groene stroom voor het theater en wij kopen certificaten in die bewijzen dat wij groene stroom hebben opgewekt.”

Inmiddels heeft MTH de smaak zo te pakken dat Haas volledig is uitgekocht. Hij is nu voor zijn ecologisch bouwbureau Nibe huurder, daar ver boven de stad. Het is zelfs mogelijk van zijn uitzicht mee te genieten, door twee populaire webcams te volgen. Soms geeft deze ook beelden door van de Bussumerheide, een schitterend natuurgebied met prehistorische grafheuvels en vrij rondlopend reeën.

Sjoerd Riedstra is een van de zeldzame accountants waar je naar luistert en denkt: wat heeft die man een leuk vak.

Naschrift: De KLM laat weten niet de oorzaak van de prijsstijging van afgewerkt vet te zijn. Lisette Ebeling Koning van de media-relations stelt: "Wij kopen namelijk geen frituurvet op in Nederland, maar in de Verenigde Staten." Zij denkt dat de prijsstijging eerder te maken heeft "met het mandaat van de Europese Unie voor biofuels wegtransport. Dat volume is groter dan de gehele luchtvaartsector." 

MTH Accountants in de Watertoren van Bussum