Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
i-did akoestisch meubilair, foto P+
i-did akoestisch meubilair, foto P+
20 april 2018

Vilt van uniformen dempt lawaai

Door open werkruimtes, betonnen muren en grote glazen raampartijen stijgt de geluidsstress zo erg dat werknemers minder productief zijn. De sociale onderneming i-did wil hier een einde aan te maken met ‘akoestisch interieur’. De geluiddempende plafondschotels van deze sociale onderneming zijn gemaakt van vilt van oude uniformen van verpleegsters, militairen en stewardessen.

In de P+ Special van deze week wordt de opmerkelijke zoektocht naar nieuwe markten van Mireille Geijsen en Michiel Dekkers opgetekend. Zij leverden eerder al succesvol tassen en laptop sleeves aan bedrijven, gemaakt van vilt gemaakt van eigen afgeschreven bedrijfskleding. Sinds dit jaar richt de circulaire onderneming i-did zich ook op kantoren waar de medewerkers last hebben van elkaar en van kale betonnen architectuur die geluidsstress veroorzaakt. Deze hippe trend heeft al heel wat restaurants opgeleverd waar je elkaar niet meer kunt verstaan, als het druk is.

Oprichter Mireille Geijsen bereid haar naaisters-in-opleiding voor op het in elkaar zetten van de akoestische interieur designs. Alles is mogelijk. Naast geluidschalen ook wanddeen, plafondplaten, behang, scheidingswanden en zelfs lamellen.

Het probleem heeft internationale dimensies. Uit Deens onderzoek onder 9000 werknemers is gebleken:

+ In open kantoorruimtes ervaart 60 procent van de medewerkers lawaai als de meest storende factor.

+ In kantoren gelooft 70 procent van de werknemers dat hun productiviteit zou stijgen, als de omgeving minder lawaaierig zou zijn.

P+ verhaalt over het unieke circulaire product waarmee directeur-investeerder Michiel Dekkers bedrijven oplossingen aanbied. Uit de Special van deze week: “In de directiekamer van i-did loopt hij al pratend op een vilten wand af, om het effect te laten horen. Het dempend effect is inderdaad aangenaam. Dekkers is nog steeds uitstekend te verstaan, maar zonder enige galm of weerkaatsing. Het vilt zorgt voor rust en concentratie.”

Dekkers: “Voor het eerst kunnen we nu ook producten aanbieden die goedkoper zijn dan wat er elders op de markt wordt aangeboden. Behalve de uitstekende producteigenschappen voegen we bovendien onze maatschappelijk dimensie toe: we bieden werk aan mensen die anders aan de kant blijven staan. Door ons als leverancier te kiezen, werken afnemers mee aan Social Return on Investment (SROI). Ook overheden kunnen op deze manier bij aanbestedingen hun duurzaamheidsbeleid op het gebied van de circulaire economie invullen.”

Voorraad genoeg. Alleen Nederland produceert jaarlijks een berg van 240 miljoen kilo aan textielafval. Het vilt van i-did ziet er echter prachtig uit. De beschrijving in P+: “Minuscule snippertjes groen en rood geven leven aan wit vilt gemaakt van de kleding van personeel uit zorginstellingen. Vilt van op zwarte kleur geselecteerde ingezamelde kleding krijgt juist iets van een sterrenhemel, door de witte vlokjes en draadjes die in het nieuwe materiaal opduiken.”

De sociale onderneming i-did wordt gesteund door de stichting DOEN en MVO Nederland.

Zie de voorbeelden van akoestisch interieur in de P+ Special ‘Weg met lawaai’.

 

Downloads

Meer info download je hier:

P+ Special i-did akoestisch materiaal (1237 kb)