Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Vincent Mock Hammerhead Shark
Vincent Mock Hammerhead Shark
10 juni 2016

Kunstwerk hamerhaai binnen uur verkocht

Het is een felle aanklacht tegen visvangst met lange lijnen. Kunstenaar Vincent Mock maakte van duizenden grote vishaken het beeld van een hamerhaai, dat op de kunstverkoop van De Gooische Mij. binnen een uur was verkocht.

Toch was het geen goedkoop werk, het duurste zelfs op de tentoonstelling ‘Recycling tot Kunst verheven’, gemaakt in samenwerking met Fountain Art in Bussum. “Great Hammerhead Shark 2016” moest 18.500 euro opbrengen, waarvan 15 procent ten goede komt aan de opstart van de Gooische Mij. Dit is een regionaal initiatief om een ‘groene huiskamer’ in het Gooi te vestigen, een restaurant langs de snelweg waar duurzaam gegeten, gedronken en gewerkt kan worden, niet ver van de Witte Bergen, de altijd drukke afspreekplek van salesvertegenwoordigers in Nederland.

Vincent Mock (1980) was blij verrast dat uitgerekend zijn meterslange haai zo snel een eigenaar vond. “Ik wil hiermee de aandacht vestigen op deze vorm van visvangst, waar ook schildpadden, zwaardvissen en zelfs dolfijnen het slachtoffer van worden. De oceanen worden verwaarloosd. Het is er wild-west. Iedereen doet maar wat, maar deze vishaken zijn het ergste. Die lange lijnen staan bekend als ‘Walls of Death’.” Zijn project heet dan ook ‘Hooked on Life’.

Over belangstelling voor zijn werk heeft hij niet te klagen: “Ik zou op bestelling kunnen werken, maar dat doe ik niet.”

Met alleen vishaken voor de tonijnvisserij als materiaal, construeert hij zijn haaien, want hij werkt aan een serie van drie beelden. Het is een monnikenwerk, want elke las slijpt hij zorgvuldig weg. “Ik schat dat er in dit beeld toch wel 3000 tot 5000 haken zijn verwerkt. Die kunnen nu geen kwaad meer aanrichten.” Bijzonder is dat Mock het beeld zo levendig heeft gemaakt, dat de haai met een stevige zwiep van zijn staart door de ruimte lijkt te zwemmen.

Ook andere werken op de tentoonstelling werden de eerste avond direct al verkocht. Daaronder foto’s van stillevens van afvalproducten, groezelige flessen, borden, met stof overdekt maar toch herinneringen oproepend aan de grote meesters uit de Gouden Eeuw. De prijzen van fotograaf Bob Eshuis zijn bescheiden: 350 tot 450 euro, zonder lijst. Ook goed verkocht werden de mobiele hangwerken van Chiel Kuijl, die in de tuin van initiatiefnemer Lucas Mol prachtig tot hun recht kwamen. Installaties met touwen, waar kinderen eindeloos hun fantasie in kwijt kunnen. En hun vermoeide ouders in kunnen wegdommelen.

Prachtig is ook een van de ‘Obama’s’ die Diederick Kraaijeveld van sloophout maakte. De eerste werd naar de VS verscheept om tentoongesteld te worden nadat Obama tot president was verkozen. De meeste getoonde werken van Kraaijeveld zitten al in privé collecties, maar er is nog wel een rood sloophout-portret van Mao te koop voor 5000 euro en een beeld ‘Gele All-stars’ voor 8000 euro.

Oud-curator van het Groninger Museum en oud-reclameman Mol stelde zijn schitterend half onder de bosgrond verscholen huis voor de tentoonstelling ter beschikking. Uit zijn eigen woonkamercollectie moest een werk van Marlene Dumas naar de kelderverdieping verkassen, nu achteloos gestald onder een opgezette roofvogel met een miniatuur dubbeldekker tussen de klauwen. Het is deze sfeer die Mol hoopt te creëren in het toekomstige groene wegrestaurant, dat voor realisatie nog wacht op enkele handtekeningen. “De tentoonstelling reflecteert de uitgangspunten die wij nastreven: kwaliteit en bouwen met circulaire principes. Dat is voor alle partijen even wennen, want je gaat iets volkomen nieuws doen. Daarom ben ik blij dat deze tentoonstelling de eerste avond al geslaagd is.”

Er volgen nog twee openstellingstijden voor deze besloten kunstverkooptentoonstelling.

Twee volgende weekenden zijn:

Zaterdag 11 en zondag 12 juni van 13 tot 18 uur.

Zaterdag 18 juni en zondag 19 juni van 13 tot 18 uur.

Lezers van P+ mogen bij Mol per e-mail een verzoek indienen om te mogen kijken. Stuur een mail naar: ikkom@degooischemij.nl  

Bij serieuze belangstelling behoort ook bezoek buiten de weekenden om tot de mogelijkheden. Tip van P+: een van vishaken gemaakte ‘Turtle’ van Vincent Mock is nog niet verkocht (6.500 euro). Sssst. Niet verder vertellen.

Op deze website een foto van de Turtle van Mock

Meer over de Gooische Mij.