Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
St. Maarten Dennis Mensink
St. Maarten Dennis Mensink
28 maart 2018

Missie Sint Maarten: local heroes ondersteund

Het bedrijfsleven kan Sint Maarten er weer bovenop helpen. Maar hoe? P+-redacteur Dennis Mensink schoof aan bij honderd lokale en internationale ondernemers en maakte plannen. Op leven en dood, zo was zijn ervaring.  Onvergetelijk. Hij hield een blog bij.

Met stip op één binnengekomen op de lijst van bijzondere ervaringen. Afgelopen week was ik een van de deelnemers van de Build Back Better Week. Deze missie leerde ik kennen via Valerie Vallenduuk van Present Your Startup. Vallenduuk, haar businesspartner Jildou Steensma, EY Caribbean, 360, United Nations Development Programme (UNDP) en de Nederlands-Caribische Kamers van Koophandel bedachten dat er iets moest gebeuren voor de economie van het getroffen Sint Maarten. Het eiland met z’n allen ‘veerkrachtiger’ maken, was de bedoeling.

Zo’n honderd lokale en internationale ondernemers en andere geïnteresseerden uit tien verschillende landen kwamen op vrijwillige basis naar het eiland om te kijken wat we gedurende een 36 uur durende hackathon voor ideeën en concepten konden bedenken om serieuze impact te hebben. 21 teams, één doel.

Het was een ervaring die ik niet zal vergeten. Met name omdat ik zag wat voor krachten er vrij komen wanneer het letterlijk om leven of dood gaat. Mensen die alles kwijt zijn geraakt en vreesden voor hun leven, moeten de draad snel weer op zien te pakken. Ze hebben vaak tijdelijk onderdak gekregen en moeten als een gek weer aan de slag om in hun onderhoud te kunnen voorzien en hun huis hurricane-proof te maken. Het volgende orkaanseizoen staat  alweer voor de deur. Vol positiviteit en energie storten ze zich op nieuwe plannen. Hoezo komen wij het eiland wel even veerkrachtig maken? Wij hebben zelf een lesje veerkracht gekregen. En een lesje in nederigheid.
 

Ons hackathonteam, bestaande uit drie lokale ondernemers (Denicio Wyatte, Ife Badejo en Dwane Sancho), het Arubaans parlementslid Michael Lampe, de Nederlandse managementconsultant en investeerder Rob Edelman en ondergetekende, heeft met het concept The Force de derde prijs bemachtigd. Loon na keihard werken! Wat een power zat er in het team.
 

‘Krachtiger dan een hurricane’ zeiden we al snel, al sloeg dat met name op het concept, waarmee we de problemen door de orkanen mede willen bedwingen. Met dit platform, dat zowel uit een website als een app bestaat, ondersteunen we lokale ondernemers die al veel impact hebben in hun community. Namelijk door onderlinge samenwerking en handel – ook met de andere eilanden in de regio – makkelijker te maken. Deze local heroes vormen de spil van het concept.

De prijs bestaat uit een mentorship van de lokale Orco Bank. Maar dat is niet alles. Net als drie andere winnende initiatieven trok ons concept de aandacht van minister-president Leona Marlin-Romeo van Sint Maarten, die aanwezig was. Zij was onder de indruk en gaf aan dat de concepten versneld tot wasdom kunnen komen met hulp van het Nederlandse noodfonds van 550 miljoen euro. “Wij zullen er alles aan doen om, samen met de Wereldbank en Nederland, te kijken hoe we deze creatieve initiatieven kunnen ondersteunen. Er is een hoop positieve energie gecreëerd; laten we kijken wat we kunnen doen en hoe de initiatieven in de verschillende fases van onze opbouwplannen passen.”

Het event creëert nieuwe kansen voor lokale business, benadrukte Marlin-Romeo. “Er zijn netwerken ontstaan, met nieuwe externe contacten, die erg bruikbaar zijn om de economie opnieuw op te bouwen.”

Haar dankbaarheid voor de komst naar Sint Maarten stak de minister-president niet onder stoelen of banken: “I thank you, I thank you and I thank you.” Geheel wederzijds, Sint Maarten. Dank dat we even onderdeel mochten zijn van jullie bijzondere, veerkrachtige samenleving. May The Force be with you.
 

Website Build Back Better Week

tekst: Dennis Mensink, oprichter/directeur Mediatic