Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
warmtenet dordrecht, foto Mischa Keijser
warmtenet dordrecht, foto Mischa Keijser
24 maart 2017

Hoe HVC woonwijken van het gas afkoppelt

In Dordrecht zijn binnenkort tienduizend huishoudens aangesloten op het warmtenet van HVC. Daarmee zijn ze voor hun verwarming los van het gas. Met bewoners wordt ook gepraat over elektrisch koken. De nieuwe P+ Special gaat over de manier waarop duurzame transitie in de bestaande woonwijken gerealiseerd wordt.

‘Van gas los’, dat is de titel van het nieuwe journalistieke dossier dat P+ deze week presenteert. Als praktijkvoorbeeld wordt Dordrecht gepresenteerd, de stad die door het Rijk is aangewezen als een van de pilotregio’s om een duurzame energiestrategie te ontwikkelen.

Als praktijkblad voor duurzaam ondernemen waren we ook erg geïnteresseerd in de vraag hoe afval- en grondstof- en energiebedrijf HVC samen met partners de bewoners meeneemt in de verduurzaming. Het is niet zo moeilijk om nieuwe woonwijken zonder gasaansluiting te bouwen. Veel lastiger is het bestaande wijken af te koppelen, want daar koken bewoners al op gas. Daar hebben ze – soms net nieuwe – cv-ketels, zijn ze soms eigenaar van hun huis, soms huurder. Hoe overtuig je mensen dat het fijn is om met inductie of elektrisch te koken?

P+ toont de graafwerkzaamheden in Dordrecht die nodig zijn over zes maanden drie portiekflats met in totaal 72 woningen aan de Orionstraat in Dordrecht aan te sluiten op het warmtenet. Corstiaan Geus, projectleider bij woningstichting Trivire, vertelt hoe het overleg met de bewoners gaat.

De warmtevoorziening van deze jaren zestig flats was toe aan vernieuwing. “Bij de flats staan drie ketelhuizen die dienst doen als warmteleverancier”, vertelt Geus in P+. “Ze waren toe aan vervanging, en toen HVC met het aanbod kwam om de flats op het warmtenet aan te sluiten, was dat heel welkom.”

Trivire is een van de partners met wie HVC de energievoorziening in Dordrecht verduurzaamt. Vanaf 1 mei worden de drie ketelhuizen ontmanteld en afgebroken. Op die plaats gaat HVC de aansluitingen op het warmtenet realiseren.

Dat proces duurt tot oktober. De woningen worden nu nog via een oude geiser verwarmd.

“Daar zijn we straks van af, en dat is prettig”, zegt Geus. “Als straks het warmtenet is binnengebracht gaan we de bewoners aanbieden elektrisch te koken. In elk geval gaan we de elektragroep en de aansluiting daarop aanpassen.”

Elektrisch koken blijft een keuze van de huidige bewoners. Tot nu toe heeft 3 procent toegezegd elektrisch te willen koken. Nieuwe bewoners hebben die keuze niet meer. Trivire heeft veel tijd gestoken in de voorlichting over de transitie. “We hebben een modelwoning gemaakt, waar bewoners een kijkje konden nemen op drie momenten in een week, om de consequenties van de ingreep te laten zien en hoe dit logistiek in elkaar zit. Zo konden we ook snel de sfeer peilen bij de klant. We hebben bij onze bewoners gepolst wat ze ervan vinden, omdat we minstens van 70 procent toestemming willen hebben.”

Na de bezichtiging van de modelwoning zijn medewerkers van Trivire langs de deuren gegaan om akkoordverklaringen op te halen. “Dat is belangrijk, want we moeten echt bij de mensen binnen met installateurs en timmerlieden. Inmiddels is 82 procent van de bewoners akkoord. Degenen die nog niet hebben getekend, hebben een aantal vragen. Sommigen zijn gehecht aan hun oude geiser en willen er nog geen afscheid van nemen. Bij hen gaan we nog een keer langs. Als laatste optie hebben we nog de juridische weg, maar die willen we liever niet inslaan.”

Geus vertrouwt erop dat Trivire de laatste aarzelaars over de streep kan trekken. “We zijn al 25 jaar bezig in dit vak, dus we weten hoe we dit moeten aanpakken. We beginnen altijd met het zoeken naar drie ambassadeurs per blok. Die zijn belangrijk, want zij kunnen medebewoners overtuigen. We hebben medestanders nodig om dit soort projecten te realiseren en het positieve gevoel door te geven.”

Met HVC heeft Trivire de afspraak gemaakt dat bewoners 5 procent korting krijgen ten opzichte van de laagste gasprijs. De korting is duurzaam.

Ook voor de woningcorporatie heeft de transitie voordelen. “We zijn straks geen warmteleverancier meer, dat betekent geen investeringen meer in cv-ketels en ook geen jaarafrekening meer. Dus minder kosten en minder werk. Maar het mooiste is dat we het energielabel van D naar A zien gaan. Dat is een zeer mooie stap in de verduurzaming van bestaande woningen in Dordrecht.”

Lees ook de interviews in deze P+ Special met wethouder Rik van der Linden van Dordrecht, HVC-directeur Arjan ten Elshof en manager warmtelevering Robert Crabbendam van HVC.

De P+ Special is hier gratis te downloaden.

Downloads

Meer info download je hier:

Download de gratis P+ Special 'Van gas los' (755 kb)