Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Plastic Whale
Plastic Whale
20 maart 2016

Interface vist nu ook plastic uit rivieren

Interface viste al visnetten uit zee op, om het materiaal te hergebruiken in tapijttegels. Met Plastic Whale wordt er nu ook in rivieren en meren gevist.

De nieuwe samenwerking sluit nauw aan bij Interface’s bestaande programma, Net-Works, een inclusief business model dat samen met de Zoological Society of London (ZSL) is opgezet in 2012. Het programma heeft tot doel om de oceanen te ontdoen van afgedankte visnetten en om aandacht te vragen voor de schadelijke impact van de plastic soep op het leven in het water.

Doel van de samenwerking is niet alleen het tegengaan van de plastic soep in binnen- en buitenwateren maar ook het versterken van de kennis en bewustwording over dit onderwerp bij publiek en bedrijfsleven.

Tot nu toe is er met dit programma al meer dan 80 duizend kilo aan netten ingezameld en gerecycled tot modulaire vlierbedekking.

De eerste stap van Plastic Whale op weg naar schone binnenwateren is om een deel van de 5,25 triljoen kunststofdeeltjes die op aarde in het water rondzwerven te recyclen tot een vloot boten waarmee weer verder gevist kan worden op kunststof.

Rob Boogaard, CEO van Interface: “de plastic flessen die drijven op de grachten van Amsterdam en de visnetten die de uitgestrekte kust en stranden van de afgelegen vissersgemeenschappen in de Filipijnen vervuilen zijn slechts twee van de vele voorbeelden die bewijzen dat de plastic soep een bedreiging is van wereldformaat. Met ons succesvolle en snelgroeiende Net-Works programma laten we zien dat we vastbesloten zijn om deze uitdaging aan te gaan. Onze samenwerking met Plastic Whale onderstreept dit nogmaals en moedigt hopelijk anderen aan om mee te helpen om de wateren in de wereld schoon te maken. Daarmee slaan we een dubbelslag: we kunnen waardevolle producten maken van de plastic soep en tegelijkertijd het eco-systeem in de zee veiligstellen.”

Eerder besloten ASN Bank en Ecover de activiteiten van Plastic Whale te ondersteunen als hoofdsponsor. Ook Ecover gebruikt opgevist plastic voor het maken van flessen voor afwasmiddel.

Plastic Whale