Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Marina Silva
Marina Silva
19 september 2014

Beleggers dol op groene Braziliaanse presidentskandidate

Vorige maand gingen beleggers uit hun dak voor Braziliaanse aandelen. Laat dit nu net samenvallen met de onstuimige opkomst van presidentskandidaat Marina Silva, hoedster van het Amazonewoud.

Om met de beleggers te beginnen. In augustus gaven Braziliaanse aandelen een rendement van 10,21 procent in een maand tijd. Dat is veel. Geen enkele andere beleggingscategorie deed het vorige maand beter. Heel goed lopende beleggingsfondsen deden er 9 maanden over, om dit jaar 2014 tot zo’n resultaat te komen. Maar ook voor Brazilië is het een opmerkelijke opleving, want in het jaaroverzicht over goede rendementen komt het Zuid-Amerikaanse land niet eens voor. Het is echt een ontwikkeling van de afgelopen maand.

“Het lijkt er op dat de financiële markten al een voorschot nemen op de uitslag van komende verkiezingen”, schrijft beleggingsdeskundige Maarten van der Pas op de website van Morningstar, een gerenommeerd leverancier van onafhankelijk beleggingsonderzoek. En dat voorschot is de kandidate voor het presidentschap Marina Silva, die pal staat voor de bescherming van het Amazonewoud. En nu hoopt de financiële wereld dat zij in staat is om de kandidaat van de Arbeidspartij PT uit het zadel te wippen.

Morningstar gelooft vast en zeker in het verband. Er is geen enkele andere verklaring voor de spectaculaire rendementen, terwijl het economisch gezien in Brazilië helemaal niet zo goed gaat. Van der Pas: “Nou doet zich de vreemde situatie voor, dat de Braziliaanse economie in het tweede kwartaal in een recessie raakte. Het bbp van de zevende economie in de wereld kromp met 0,6 procent en in het eerste kwartaal was al sprake van een negatieve groei van 0,2 procent. Volgens het Braziliaanse bureau voor de statistiek (IGBE) komt de economische krimp door een terugval in de industriële productie. Ook het wereldkampioenschap voetbal heeft een negatief effect gehad omdat er meer gedwongen vrije dagen waren.”

Veel nieuws over de verkiezingen in dit immense land dringt niet tot Nederland door. Daarom een paar bijzonderheden. Marina Silva is een kind van de Amazone. Ze heeft van alle Braziliaanse bewoners wel iets in haar bloed, dat deels Indiaans is, deels Portugees en deels afkomstig van Afrikaanse slaven. Ze zou aanvankelijk niet opgaan voor de verkiezingen, maar haar partijgenoot stortte deze zomer neer met een vliegtuig. Toen zij daarop naar voren trad, vlogen in heel Brazilië alle sambaballen ineens door de lucht. Het land is de socialistische politiek van president Dilma Rousseff blijkbaar behoorlijk beu.

Als Marina Silva wint, schrijft ze zeker historie. Ze zal dan de eerste groene presidente ter wereld zijn. En nog wel eentje volgens de Amerikaanse droom. Niet van schoenpoetser tot miljonair, maar van poetsvrouw tot president. In korte  vestigde ze als minister onder Luiz ‘Lula’ da Silva haar naam als activiste voor een duurzaam beleid: ze wist het tempo van ontbossing van het tropenwoud waar ze als kind van rubbertappers opgroeide te verlagen. Wat Brazilianen ook in haar bevalt, is dat ze wars in corruptie: haar naam is nog nooit bij een corruptieschandaal gevallen. En er waren er toch genoeg, vooral bij de partij die ze later de rug toekeerde.

Wat heeft Brazilië aan de steun die beleggers haar nu geven? Morningstar is daar heel nuchter over: “Als de favoriet van de financiële markten niet wint, dan zullen de aandelenkoersen weer even hard onderuit gaan.”

Morningstar over Marina Silva