Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
rendement
rendement
23 december 2014

Probeer een duurzaam beleggingsfonds uit

Wie het hele jaar 2014 in een duurzaam beleggingsfonds belegde, zag een rendement van meer dan 15 procent op het ingelegde bedrag. En dat terwijl de spaarrente daalde tot onder de 1,5 procent.

Beleggen in aandelen betekent risico’s nemen. Je kunt (een deel van) de inleg kwijtraken. Daarom temperde zelfs directeur Ewoud Goudswaard van de ASN Bank de vreugde van zijn beleggers, toen het ASN Aandelenfonds in 2013 een rendement boekte van meer dan 30 procent. Goudswaard zei desgevraagd tegen P+: “Ik ben veel trotser op het goede rendement op langere termijn, over meerdere jaren genomen.”

De vier belangrijkste Nederlandse duurzame aandelenfondsen gaan de topscores van 2013 dit jaar niet evenaren. Maar fraai worden de resultaten wel, dat is nu al wel zeker, met nog een week te gaan tot het nieuwe jaar 2015 begint.

De hoogste score op dit moment (stand 23 december) is voor het ING Duurzaam Aandelen Fonds, op de voet gevolgd door de drie anderen. Wat zijn de rendementen sinds 1 januari van dit jaar?

1. ING Duurzaam Aandelenfonds: 18,62%
2. ASN Duurzaam Aandelenfonds: 17,65%
3. RobecoSAM Sustainable Fund: 16,85%
4. Triodos Sustainable Equity: 16,37%

Om Goudswaard een plezier te doen hier ook een overzicht van de gemiddelde resultaten, over een periode van de afgelopen vijf jaar genomen.

1. ASN Duurzaam Aandelenfonds: 14,06%
2. Triodos Sustainable Equity: 12,82%
3. ING Duurzaam Aandelenfonds: 12,55%
4. RobecoSAM Sustainable Fund: 12,10%

De cijfers zijn afkomstig van het ratingbureau Morningstar, die het ASN Duurzaam Aandelenfonds al wel een hoge plaats in de eigen top 25 van de meest opvallende beleggingfsfondsen van 2014 gunde. Om precies te zijn: plaats 6 en het enige duurzame fonds op deze lijst.

Nu was 2014 een goed beursjaar; een fonds van de Amerikaanse beleggersclub Vanguard volgde de 500 grootste bedrijven in de VS en staat op dit moment zelfs op een rendement van 25 procent. Fondsen die zich specialiseren in aandelen in de farmaceutische industrie schieten zelfs over een rendement van de 40 procent heen. Maar… het is altijd de vraag of deze succesreeks voor beleggers zo doorgaat.

Voor spaarders die de beurs niet vertrouwen, maar het niet langer kunnen aanzien dat hun spaargeld feitelijk in waarde daalt, zijn er natuurlijk ook nog opties die wat minder risicovol zijn. De al eerder genoemde ASN Bank biedt bijvoorbeeld een beleggingspakket aan waarin aandelen uit het duurzaamheidsfonds gemixt worden met obligaties, vastrentende waardepapieren van de meest betrouwbare landen van de EU. Dat ASN bank Mixfonds gaat dit jaar ook een rendement van bijna 15 procent laten zien. Nog iets veiliger is het obligatiefonds zelf, dat dit jaar een rendement van meer dan 10 procent gaat maken (11,92 procent op 23 december). Ook dat is een veelvoud van wat de rente op het spaarrekening oplevert.

Misschien toch eens een gokje wagen, in 2015?

P+ dook dit jaar in het succes van de duurzame obligaties. Het artikel is gratis als PDF beschikbaar.