Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Dutch Pea Soup with sugars
Dutch Pea Soup with sugars
11 april 2015

Sluipsuiker in de erwtensoep

Suikerfabrikanten moeten bioplastics van hun suikerbieten gaan maken. Zelfs in alle merken erwtensoep zit nu sluipsuiker.

Na jarenlange lobby tegen het verboden verklaren van de natuurlijke zoetmaker stevia, weten suikerfabrikanten en de voedingsindustrie niets beters te verzinnen dan werkelijk overal geraffineerde suiker in te stoppen. Het zijn kleine hoeveelheden, maar deze ‘sluipsuiker’ zit zelfs in alle merken erwtensoep.

Je moet wel de moeite doen om de etiketten nauwkeurig te bestuderen.

Voordat de zomer echt gaat beginnen, kochten we nog gauw even diverse merken erwtensoep. Wat blijkt? Zowel merkfabrikanten als huismerken stoppen minimaal een gram suiker in hun blikken en kunststof verpakkingen. Dat is een kwart suikerklontje.

+ Struik: 1,9 gram op de 100 gram
+ Albert Heijn: 1,5 gram op de 100 gram
+ Huismerk Lidl: 1,2 gram op de 100 gram
+ Unox: 1,0 gram op de 100 gram

Voortaan zelf weer erwtensoep koken dus.

Dat er suiker in de erwtensoep zit, was pakweg een halve eeuw ondenkbaar. In 1939, het jaar voor de Tweede Wereldoorlog, stond suiker voor de gemobiliseerde soldaten op rantsoen. Toch gruwden de dienstplichtigen van zoetigheid in de soep.

De Haagse volkszanger Lou Bandy (1890 -1959) maakte er op marstempo een kolderiek lied van, onder de titel:

Wie heeft er suiker in de erwtensoep gedaan?

Er was in 't militaire kamp
Een grote consternatie
Niet meer of minder dan een ramp
Bedreigde onze natie
De erwtensoep was zwaar mislukt
En ied’reen vroeg bedrukt…

Wie! Wie! Wie!
Wie! Wie! Wie!
Wie heeft er suiker in de erwtensoep gedaan?
Wie heeft dat gedaan?
Wie heeft dat gedaan?
De hele compagnie die heeft het eten laten staan
Wie heeft er suiker in de erwtensoep gedaan?

Tot op de dag van vandaag wordt dit liedje gezonden op dronken avonden van het Amsterdamse studentenkoor. De tekst van het Erwtensoeplied was overigens niet van Bandy zelf, maar van Jacques van Tol (1997-1967), die ook schreef voor andere ‘grote’ kleinkunstenaars uit die tijd, zoals Louis Davids.

Kan het dus nog gekker dan suiker in de erwtensoep stoppen, of in zakjes Cup-A-Soup? Jazeker. Wie uit voorzorg zijn cholesterol omlaag wil brengen, heeft baat bij het smeren met Becel Pro-Activ. Dat het werkt, is wetenschappelijk bewezen. Wie margarine gebruiken onzin vindt, kan de werkzame stof ‘plantesterolen’ ook vinden in drinkflesjes Pro-activ. Het is wel een zoet drankje. En dat is geen wonder. Ook hier zit een stevig percentage sluipsuiker in. Soms zelfs ook in medicijnen die de dokter voorschrijft.

+ Becel Pro-activ: 4,5 gram op de 100 gram.

Wie dus op deze manier op dringend doktersadvies het cholesterol-niveau wil verlagen, levert tegelijkertijd een bijdrage aan het verhogen van de bloedsuikerspiegel. Ook die moet niet al te hoog zijn. Het aantal Nederlanders met diabetes is naar de 800 duizend mensen gestegen. In 2011 kwamen er in een jaar tijd zelfs 87 duizend bij, volgens telling van het RIVM. Ook het Diabetesfonds maakt zich dan ook boos over fabrikanten die onnodig suiker in sauzen en vleeswaren stoppen.

Zijn er eigenlijk nog wel producten zonder sluipsuiker? Jawel. De website ‘Lekker Leven Zonder Suiker’ houdt een lijst bij. Ook met producten voor kinderen. Wij namen dit Excel-bestand over, zie linkerkolom, onderaan.

Lou Bandy op YouTube met Wie heeft er suiker in de erwtensoep gedaan?
 

Downloads

Meer info download je hier:

Excel-bestand van producten zonder suiker (146 kb)