Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
solar frontier gelegd door Sungevity
solar frontier gelegd door Sungevity
06 maart 2015

Zwart monoblok van zonnepanelen

We wachtten net zo lang met zonnepanelen, tot er een prachtig zwart monoblok op onze dakkapel gelegd kon worden. Sungevity leverde het.

Voordeel 1 van de nieuwe generatie Japanse zonnepanelen: ze zijn volledig diep zwart, tot aan de randen toe. Zelfs de zwarte sierbouten en zwarte installatiedelen op de dakpannen helpen mee om een egaal vlak te kunnen vormen. Dat is een hele verbetering ten opzichte van daken die rommelig met blauwe panelen met licht aluminium lijst zijn belegd. Soms zelfs naast een dakraam nog een los individueel paneel. Wij vinden de Nederlandse wijken er zo niet mooier op worden. Wel duurzamer natuurlijk.

Voordeel 2 van de Solar Frontiers: ze zijn een halve meter korter dan de reguliere kristallijn-panelen, waardoor er sneller een rechthoek of zelfs een vierkant te maken valt. Door de symmetrische vorm lijken de panelen weg te vallen, of worden zelfs onderdeel van het dak. Wij hadden slechts 7 klassieke blauwe panelen op de dakkapel kwijt gekund, nu zelfs 14 zwarte panelen.

Voordeel 3: Solar Frontiers maken gebruik van de zogenaamde dunne filmtechnologie (CIS), die wat beter geschikt is voor een donker klimaat zoals het onze. Zet een regulier paneel op een dag in juli naast een Solar Frontier in Griekenland en de opbrengst van het reguliere paneel is hoger. Maar ook in Rhodos schijnt niet het hele jaar door de zon, zodat de Solar Frontiers in de donkere maanden een stevige inhaalslag maken. En uiteindelijk zegevieren, met 8,8 procent op jaarbasis aan meeropbrengst ten opzichte van de kristallijn-panelen. Dat beeld herhaalde zich in Duitsland, waar het gerenommeerde Fraunhofer Institut te Kassel de test nogmaals herhaalde. Daar wonnen de Solar Frontiers het zelfs glansrijk, met een 9,2 procent hogere opbrengst. Laat ons klimaat nu iets meer op dat van Duitsland dan op dat van Griekenland lijken…

We deden een speciaal verzoek aan Sungevity, waar we vorig jaar een P+ online magazine over maakten en erg enthousiast over werden. Toen al waren we onder de indruk van de technologie, die het op afstand mogelijk maakt om precies uit te rekenen hoeveel panelen er op een dak passen.

Ook voor Sungevity is Solar Frontier nieuw. De plaatsing en berekening zit nog niet standaard in de eigen softwaremodellen iQuote verwerkt, ook de vaste 20 jaar garantie op de opbrengst van de panelen niet (ook al mogen we over 20 jaar op ongeveer 85 procent van het huidige vermogen rekenen).

Ons verzoek was dus een uitdaging, die het Sungevity-team van Roebyem Anders aannam, ook al moest er zo nu en dan worden teruggeschakeld op wat meer ouderwets rekenwerk.

Onze buurman Peter deed ook enthousiast mee, waardoor we een leuke burenkorting kregen aangeboden van 175 euro per huis. Zorgen over de teruggave van de BTW hoeven we ook niet te hebben. Sungevity biedt een gratis accountant aan, die het bedrag namens ons terugvordert bij de fiscus. Scheelt een hoop administratieve rompslomp en dus ergernis.

Op een enkele dag zou het moeten lukken: twee daken met alle bestelde panelen, een omvormer en een leiding aanbrengen naar de meterkast. En dat was ook zo. Sungevity presenteerde een ervaren team samen van twee technici en een elektricien, Return on Energy. Ontzettend aardige mensen, die elke dag niets anders doen dan zonnepanelen op daken leggen. Zelfs op daken met een dakhelling van om en nabij de 50 procent. Een rugge-brekend klusje was dat, vertelden ze. Kapot waren, ’s avonds. Dan waren onze forse dakkapellen met een helling van 23 procent een feest om op te werken. Ook voor dit team zijn de nieuwe generatie zwarte panelen trouwens nog geen dagelijkse kost.

En het lukte ook op één dag, ook al moest de beschikbare vrije pvc-pijp van onze zolder naar de meterkast in de kruipruimte onder het huis eerst doorgezaagd worden. Er zat een knik in. Voor half vier ’s middags keken we voor het eerst op de omvormer op zolder. Wij scoorden op deze donkere namiddag in maart al meteen honderden watts aan eigen stroom. Een dag later, op 5 maart, telden we met de eerste lentezon pieken van over de 1000 watt, meer dan 1 kilowatt (kW) dus. Over een paar weken moeten we zeker over de 2 kW gaan pieken. Sungevity stuurt een aangenaam dik pakket met informatie over alles en nog wat, zelfs over het bevestigingsmateriaal Clickfit pannendak. Laat de lente nu maar komen!

Ook als we niet thuis zijn, en alle elektrische apparaten en lampen zijn uitgeschakeld (op de koelkast na), kunnen we de eigen stroomproductie op onze iPhone volgen. We wisten van tevoren niet eens hoe fraai de software van Sungevity was, waarmee we de opbrengst real time kunnen zien. Het was een gedenkwaardig moment, toen de eerste eurocentjes binnenstroomden.

Als het goed is, zullen de panelen ongeveer 35 procent van onze totale energiebehoefte voor hun rekening gaan nemen. Nog een jaartje of zes te gaan en dan is de groene investering van 3.850 euro (excl. BTW, maar die krijg je dus terug) er helemaal uit. Daarna nog minstens 20 jaar pure winst: een rente op kapitaal van ongeveer 8 procent.

Sungevity

Test vergelijkingen PV-panelen door het Fraunhofer Institut