Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Maurits Groen, foto P+ People Planet Profit
Maurits Groen, foto P+ People Planet Profit
11 oktober 2015

Urgenda verovert Duurzame 100

Met Maurits Groen als de meest duurzame Nederlander, advocaat van de Klimaatzaak Roger Cox op twee en architect Thomas Rau op drie is Urgenda veruit de meest succesvolle leverancier voor de Duurzame 100 van 2015.

In deze jaarlijkse lijst van Trouw is verder geen enkele milieuorganisatie meer te bekennen. Vorig jaar kwam Faiza Oulahsen van Greenpeace nog binnen op plaats 30, dit jaar levert Greenpeace niemand meer. Maar ook Milieudefensie en Natuur en Milieu ontbreken volledig.

Achter ‘duurzaamheidskoningin’ Marjan Minnesma van Urgenda, die vele jaren de lijst aanvoerde, staan nog tal van andere duurzaamheidsstrijders die deze klimaatorganisatie ondersteunen. Ook al verloor Urgenda met het overlijden van Wubbo Ockels een bekende Nederlander, een breed veld van anderen veroverde in deze duurzaamheidslijst mooie posities. 

Bestuursleden Ralien Bekkers en mede-oprichter Jan Rotmans staan hoog, de laatste inmiddels als hoogst genoteerde wetenschapper. Platformleden Peter Bakker  (World Business Council), Jeroen de Haas (Eneco), Ruud Koornstra, Anne-Marie Rakhorst, Aart Veller (Vandebron), weervrouw Helga van Leur, Hoogleraar Louise Vet, hoogleraar Ad van Wijk, MVO-Nederland directeur Willem Lageweg en natuurbeschermer Jaap Dirkmaat, ze maken allemaal deel uit van de Duurzame 100. Minnesma zelf niet meer, ze is inmiddels voorzitter van de jury.

De gewonnen Klimaatzaak zal zeker aan het succes van deze Urgenda-kopstukken hebben bijgedragen. Ook de ASN Bank, die deze rechtszaak ondersteunde, profiteerde indirect mee. Directeur Jeroen Jansen keerde terug in de lijst, hoofd duurzaamheid Piet Sprengers steeg flink. Van Triodos Bank geen spoor.

Scheefgetrokken is het beeld wel. Hoe belangrijk ook, duurzaamheid gaat niet alleen over het klimaatvraagstuk. Waar zijn de sociale bewegingen, waar zijn alle ontwikkelingsorganisaties gebleven, Hivos, ICCO, Oxfam Novib, waar is de sterk innoverende ontwikkelingsbank FMO? De internationale ontwikkelingsagenda wordt in de top 100 nu alleen gedragen door Joost Oorthuizen van het Initiatief Duurzame Handel (IDH), die terugkeerde in de lijst op plaats 61.

De enige andere beweging die meerdere sterke persoonlijkheden opleverde waren mensen die zich inzetten tegen de Plastic Soup, het afgelopen jaar ook actueel door de strijd om het behoud van het statiegeld. Veel waardering voor de jonge uitvinder Boyan Slat die via crowdfunding twee miljoen euro ophaalde voor zijn project ‘The Ocean Cleanup’. Marga Hoek van de Groene Zaak hielp mee Tweede Kamerleden te informeren over de onhulling van P+ over de som geld die Lidl en Aldi kregen aangeboden als ze hun strijd voor het behoud van statiegeld zouden staken, Maria Westerbos van de Plastic Soup Foundation werkte ook hard aan de zaak en binnen de Partij van de Dieren passeerde Esther Ouwehand (Actie ‘Statiegeld moet blijven’) zelfs haar fractievoorzitster Marianne Thieme. “Als dat maar goed gaat in de fractiekamer”, becommentarieert de redactie van Trouw deze move van de jury. Dat had ook kunnen slaan op de verkiezing van Liesbeth van Tongeren van Groen Links op de lijst, waar de nieuwe jonge fractievoorzitter Jesse Klaver niet het voordeel van de twijfel kreeg. Hij komt in de top 100 niet voor, die verder alleen D66-politici als Stientje van Veldhoven telt - die zich trouwens ook inzette voor behoud van het statiegeld.

De Duurzame 100 van 2015