Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Urgenda: Noordzee vol met windmolens
Urgenda: Noordzee vol met windmolens
15 maart 2014

Energiescenario Urgenda: 2800 km2 aan zeewindpark

Een Noordzee volgestampt met de grootste windmolens maakbaar. Met dat scenario heeft Nederland in 2030 voor 100% duurzame energie. Het is maakbaar en betaalbaar, volgens Marjan Minnesma van Urgenda.

Wie van Duitsland overvaart naar Denemarken, ziet in de verte een woud aan windmolens in zee staan. Met een zonnetje erop is het een sprookjesachtig gezicht. Zij het dat dit sprookje door de Denen werkelijkheid is geworden.

Als een witte toverfee presenteerde Marjan Minnesma het energiescenario voor Nederland zoals Urgenda dat voor zich ziet: “De agenda Nederland 100% Duurzame Energie in 2050”. Zou het werkelijkheid worden, dan heeft Nederland een gigantische toeristenattractie bij. Windmolens in de Noordzee, waar je maar kijkt. Vanuit de lucht gezien zal het bovendien op een gigantische viskwekerij lijken, want overal hangen netten, waarin biomassa wordt gekweekt: algen en wieren. Biomassa voor de biobased economy. Minnesma denkt in totaal 2800 vierkante kilometer zee nodig te hebben.

Hebben we wel genoeg Noordzee om zoveel wind neer te zetten? Die vraag heeft Urgenda zichzelf ook gesteld. Het antwoord: “Op dit moment rekenen we met 0,5 vierkante kilometer benodigde ruimte per 3MW windmolen. Maar we zien inmiddels ook aanbevelingen om de windmolens verder uit elkaar te plaatsen en uit te gaan van 3MW. Per windmolen van 5 to 10MW die in de toekomst geplaatst kan worden, neemt het vermogen per windmolen wel toe en de aantallen af, zodat het totale ruimtebeslag ongeveer gelijk zal blijven. Het Nederlandse deel van de Noordzee is ongeveer 57.000 vierkante kilometer. Daarvan is 16.000 vierkante kilometer minder dan 30 meter diep. In ons scenario hebben we maximaal 2800 vierkante kilometer nodig om alle windmolens te kunnen plaatsen. Theoretisch kan het dus makkelijk. Zeker als je er van uitgaat dat de komende tien jaar ook drijvende windmolens beschikbaar zullen komen.”

Bij de presentatie zei Minnesma dat haar witte sprookjeswoud dicht op de kust moet komen. “Niet omdat dat mooier is, maar omdat het goedkoper is. Omdat het makkelijker is. Omdat je zo continue fabrieksmatig kunt doorbouwen, en niet, zoals het nu gaat, een parkje hier en dan weer een hele tijd wachten en dan weer een parkje daar.  Het is goedkoper door te werken alsof je aan de lopende band staat.”

Zal het weerstand oproepen? Ongetwijfeld. Maar Urgenda stelt dat het laatste onderzoek waaruit zou blijken dat door windmolens de toeristische belangstelling voor ons land zou afnemen, niet deugdelijk is.

Minnesma vind ook niet dat ze overdrijft.  “In Duitsland stond er in 2010 al 27.00MW wind op land en 92 MW wind op zee. De prognose is dat Duitsland in 2020 42.000 MW wind op land heeft en 10.000MW wind op zee. Kortom: Duitsland heeft ju al meer vermogen geïnstalleerd dan wij gepland hebben voor 2030.”

Daar valt weinig op af te dingen, behalve natuurlijk dat Duitsland een iets groter land is dan Nederland. Daar staat tegenover dat wij weer een langere kustlijn hebben. Overigens heeft Urgenda berekend dat er nog wel wat meer nodig zal zijn dan windmolens. Ook zonne-energie, gascentrales en zelfs enkele biomassa-centrales zullen nodig zijn, om aan de energie- en warmtevraag in 2030 te kunnen voldoen.

Minnesma: “Makkelijk zal het niet gaan. We denken ook niet dat het geen weerstand oproept. Dat doet het zeker en daarin zijn we niet naïef.”

Download rappport 2030 van Urgenda als PDF, zie linkerkolom onderaan.

Urgenda over het rapport 100% Duurzame Energie 2030

 

Downloads

Meer info download je hier:

rapport-nederland-100procent-duurzaam2030.pdf (7677 kb)