Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Pieter van Alphen Techneco, foto P+
Pieter van Alphen Techneco, foto P+
04 februari 2018

Bij verhuizing verplicht 2 energielabels hoger

Nu Nederland de gasproductie gaat minderen, moet Nederlandse huizen versneld van het gas. Elke koper van een bestaande woning moet wettelijk verplicht worden het huis 2 energielabels te verbeteren. Dat vindt ing. Pieter van Alphen, directeur van Techneco warmtepompen en mede-oprichter van de brancheorganisatie DHPA, de Dutch Heat Pump Association. Hij is een van de aanbieders die centraal staan in de P+ Special 'Het einde van de cv-ketel'.

De Tweede Kamer vindt dat er vanaf 2019 niet één nieuw huis meer op gas mag worden aangesloten. Dat scheelt zo ongeveer 50 duizend gasgestookte cv-ketels, die geen CO2 meer uitstoten. Elektrische warmtepompen en warmtenetten kunnen deze taak overnemen.

Maar deze maatregel is toch slechts een druppel op de gloeiende plaat. Nederland telt maar liefst 6 miljoen woningen, die voor het merendeel hun warmte nog steeds uit een gasgestookte cv-ketels halen.

Wat is de beste strategie om ook deze situatie te verduurzamen?

Het verhuismoment biedt een grote kans, zo liet de Volksbank (ASN Bank, SSN, Regiobank, BLG Wonen) in januari al weten, op een seminar over dit onderwerp. In Nederland wisselt jaarlijks 10 procent van de bestaande huizen van eigenaar. Dat is een gouden moment om een woning duurzamer te maken. Extra advies en een op duurzaamheidsmaatregelen aangepaste hypotheek kan helpen.

Ideaal moment voor verandering, vindt ook Van Alphen van Techneco, die al sinds 23 jaar warmtepompen produceert in Delft. Bewoners hebben er een hekel aan in het stof te zitten, waardoor veel isolatiemaatregelen nu achterwege blijven. In een huis dat bij verkoop leeg staat, kun je de wanden, vloeren en het dak goed isoleren. Maar hij vindt het wel een theoretische kans, waar in praktijk nog slecht gebruik van wordt gemaakt.

De oorzaak ligt in de hoge kosten, die volgens berekeningen uiteen lopen van 35 duizend tot 70 duizend euro. Maar ook omdat de overheid volgens Van Alphen nog niet slim van dit moment gebruik maakt.

Wat zou de overheid volgens Van Alphen dan wèl moeten doen? “Er is een energielabel voor huizen ingevoerd dat niet functioneert. Er gebeurt niets mee. Je zou bij aankoop van een woning wettelijk verplicht moeten worden om het huis dat je koopt een of twee labels te verbeteren. Stel: je koopt een huis met een C-label. Dan moet je de maatregelen nemen om op een A- of een B-label te komen. Dàn gaat het werken. Kost geld, maar je huis is meteen meer waard.”

Van Alphen is naast zijn directeurschap van Techneco ook adviseur in het regieteam topsector Energie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Website Techneco

 

Downloads

Meer info download je hier:

P+ Special warmtepompen (560 kb)