Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Daken met zwarte zonnepanelen
Daken met zwarte zonnepanelen
06 januari 2015

Neem jij mooie of lelijke zonnepanelen?

Ze zijn diepzwart met een zwarte lijst. Ietsje duurder, maar de opbrengst is hoger, zeker op dagen zonder zon. Ineens doemt de vraag op: neem jij mooie of lelijke zonnepanelen op je dak?

Sungevity biedt de nieuwe generatie esthetisch fraai ogende panelen aan. Ikea heeft twee speciale pakketten, een voor kleine en een voor grote daken. Een prijsvechter als Twentezon biedt wel tien verschillende pakketten, van 12 tot 48 panelen, dus altijd wel passend.

Ze heten dunne film-zonnepanelen en ze beloven de inmiddels overbekende kristallijn panelen stevige concurrentie aan te gaan doen. Vooral omdat ze iets kleiner van formaat zijn, is het makkelijker om een passend en vooral aaneengesloten vorm op het dak te leggen. Ze zijn net als de traditionele vorm een meter breed, maar een bijna halve meter korter: 1.25 meter.

Er zijn zelfs al voorbeelden van panden zonder pijpen en ramen waar ze een dak zo volledig bedekken, dat het uit de verte lijkt alsof er zwart monochroom pannendak ligt. Ziet er heel strak uit, daar waar de ‘blauwe’ zonnepanelen met aluminium lijsten een woonwijk al snel een rommelige aanblik geven. Zeker als elke buurman weer voor een ander legpatroon kiest. De standaardmaten van 1 meter bij 1,65 meter bieden minder flexibiliteit.

Dat Ikea voor de zwarte filmpanelen kiest, mag een doorbraak heten. Sinds eind vorig jaar kunnen klanten zich laten informeren in de vestigingen in Haarlem en Utrecht.

Ikea werkt samen met Hanergysolar, die slechts twee pakketten aanbiedt, van een Chinese producent die zich in deze technologie specialiseert. Je moet echt naar de Ikea toe om goede informatie te krijgen, want de website vertelt niet veel meer dan dat je bijvoorbeeld 385 tot 485 euro per jaar op het kleine pakket bespaart. Dat kleine pakket kost dan 3.200 euro en levert een vermogen van geschat 1500 kWh per jaar. De BTW is in deze prijs nog niet inbegrepen, maar ook particulieren kunnen deze belasting bij de fiscus terugvragen. Het grotere systeem kost 4.400 euro en levert 2.500 kWh. Voor de benodigde dakruimte noemt IKEA desgevraagd een oppervlak van 18 vierkante meter voor het systeem van 1.500 kWh en 26,5 vierkante meter voor het systeem van 2.500 kWh.

Om hoeveel panelen het gaat, is dan nog steeds niet duidelijk. Zijn het er bij het kleine systeem 9 stuks? Rekenaars op het internet stellen ook dat de prijs van IKEA zeker niet zo interessant is als het verschil tussen een gewone boekenkast en een Billy. Ikea zou zelfs wel eens duurder kunnen uitpakken. Zon & Co is bijvoorbeeld een aanbieder die beweert goedkoper te zijn, maar dan neemt dit bedrijf wel de ‘blauwe’ panelen als uitgangspunt. Ook is de korting niet inbegrepen die Ikea aan trouwe klanten biedt, de zogenaamde ‘Family’ leden.

Wie gaat voor een fraai zwart dak met een aaneengesloten lijn, kan de puzzelstukjes zelf beter bij elkaar zoeken bij Twente Zon, die alle informatie geeft die je maar wenst.

De maker van de daar aangeboden zonnepanelen blijkt de Japanse firma Solar Frontier te zijn, zelfs goed getest door het kritische Fraunhofer Institut in Kassel, Duitsland. Solar Frontier is zelfs een verre dochter van Shell, die dus niet alleen in fossiele brandstof actief is. Te Kassel is het weer redelijk vergelijkbaar met dat van ons. De Duitsers kwamen uit op een extra rendement ten opzichte van de mono-kristallijn panelen van 9,2 procent. Dat komt vooral omdat de dunne filmpanelen een hogere opbrengst hebben op zonloze dagen. De producent Solar Frontier meldde begin 2014 zelfs alweer een hogere efficiency van de panelen, een stijging van 19,7 procent naar 20,9 procent. De techniek van de dunne filmpanelen is dus nog steeds in ontwikkeling en levert steeds betere resultaten.

De nuchtere aanbieder Twente Zon uit Deventer biedt van deze panelen dus een heel ruim assortiment aan pakketten aan, die beginnen bij 12 panelen en oplopen tot 48 stuks, waar je toch al snel een boerenschuur of bedrijfspand voor nodig hebt. Adviesprijs bij 12 panelen begint bij 3.314 euro, inclusief installatie. De BTW-teruggave is dan al verrekend, maar moet je wel zelf doen. En er zit een Qbox van Qurrent bij, voor de monotoring, plus natuurlijk een omvormer en installatie.

Oprichter Roebyem Anders van Sungevity denkt ook dat de esthetische discussie een steeds belangrijkere rol gaat spelen in de beslissing van consumenten of bedrijven, die panelen ‘op het zicht’ plaatsen. Anders: “Om die reden verkopen wij die echte blauwe panelen met aluminium rand niet. Dat zag er niet uit. Onze kristallijn panelen zijn ook donker, met zwarte lijst . En we hebben ook de dunne filmpanelen voor klanten die dat willen, maar ze zijn wel duurder en de opbrengst is toch minder hoog dan onze donkere kristallijn.”  Anders doelt hier op panelen van het merk Trina Solar (TSM-260DC05A.05), een mono-kristallijn..

Sungevity werkt niet met pakketten, maar berekent met behulp van satellietbeelden exact uit hoeveel zonnepanelen er nodig zijn, om tot een zo fraai en efficiënt mogelijk resultaat te komen. Gijs Stevers, verantwoordelijk voor het installatieproces, herkent de opkomst van de zwarte panelen van dunne film. “Het is opvallend dat we daarvoor heel veel aanvragen uit Noord-Nederland krijgen. Wij bieden deze panelen wat minder actief aan, omdat de resultaten over de lange termijn minder goed in te schatten zijn. Voor de mono- en kristalllijn kan dat wel. Daar geven wij dus voor 20 jaar een garantie op de opbrengst voor. Is het rendement lager, dan leggen wij bij. Omdat de dunne film-panelen nog zo sterk in ontwikkeling zijn, kunnen wij deze garantie hiervoor niet voor geven. Maar wie ze wil hebben, we leveren ze wel.”

Ook Sungevity heeft dus de Solar Frontier-panelen al in het pakket zitten. Volgens Stevers komt de prijs overeen met het aanbod van Twente Zon. In het voordeel van Sungevity is dan weer het professionele team van installateurs, daar waar Twente Zon buiten de eigen regio op zoek is naar installatiebedrijven. Stevers: “Klanten moeten er bij ons wel even om vragen, als ze op de website van Sungevity een iQuote aanvragen. Dan rekenen we apart uit hoeveel van deze kleine panelen op een dak passen en kun je de kosten en opbrengsten met ons aanbod op basis van de iQuote vergelijken.”

Interessant bij Sungevity is ook dat een gratis accountant aangeboden wordt om de BTW terug te vragen, die toch al gauw over de 400 euro heenschiet. 

De iQuote van Sungevity

De lange lijst met opties van Twente Zon

De zonnepanelen van Ikea
 

 

Downloads

Meer info download je hier:

Opbrengst van Solar Frontier hoger (1807 kb)