Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Vertical Gardens in Germany and France
Vertical Gardens in Germany and France
17 april 2015

Het verschil tussen Duitse en Franse groene gevels

Frankrijk maakte furore met weelderige begroeide verticale tuinen. Duitsers doen dat strakker, met een industrieel ogende bioreactor aan de gevel.

Alweer enkele jaren geleden, zomer 2009, introduceerde P+ de verticale tuinen in Parijs in Nederland, in een speciale uitgave van Bouwtrends. Een uitvinding van de botanist Patrick Blanc. Hij was toen al bezig de hele wereld te veroveren, behalve tuinbouwland Nederland. De meest bijzondere reactie van een lezer: “Toen ik dit had gezien, ben ik meteen in mijn auto naar Parijs gestapt.” Gelukkig vordert de inhaalslag van Nederland gestaag.

Maar het kan ook anders. Technischer. Strakker. Beter gecontroleerd. Duitser, dus. Te Hamburg exposeren de Duitsers de eerste volledig werkende gevel-bioreactor, gevuld met groene algen. Het BIQ House (Bio Intelligent Quotient) is te bewonderen in Hamburg, het is een apartementencomplex van vier verdiepingen. Het systeem heet ‘Solar Leaf’.

Voorbijgangers kunnen daar 200 vierkante meter aan photo-bioreactoren aan het werk zien,waar micro-algen zich te goed doen aan de Noord-Duitse zon. En toch lekker groeien. Op gezette tijden wordt deze biomassa ‘geoogst’ en omgezet in duurzame energie.

De reactoren bieden nog wat andere voordelen, zoals thermische isolatie en geluidsisolatie, ook al lijken dat nogal vergezochte eigenschappen. De zomerzon schijnt in Hamburg minder hard dan in Sevilla.

Voor de techneuten onder ons: de platte bioreactoren meten 2,5 bij 0,7 meter. Er zijn er in totaal 129 opgehangen aan gevels op het zuidwesten en zuidoosten.

Het systeem is ontwikkeld door Colt International, gebaseerd op een bio-reactor concept van SSC Ltd. Geïnstalleerd is er door Arup en voor mede-financiering zorgde de Duitse regering met het research programma ‘ZukunftBau’. Het gebouw kostte volgens de New York Times 6,58 miljoen dollar.

De bioreactor hangt er trouwens alweer een tijdje: sinds 25 april 2013. Ons is niet bekend of het experiment geslaagd is. We hebben het nagevraagd en zodra we meer horen, volgt een update van dit bericht.

Website van de installateur Arup van het BIQ House