Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Impact meten voor beginners
Impact meten voor beginners
26 oktober 2018

Impact meten voor beginners

Er is nu ook een methode voor het mkb en sociale ondernemers om de impact van hun bedrijf te meten. Gratis. In de P+ Special van deze week geeft Karen Maas van het Impact Centre Erasmus een inkijkje. In eigen tempo zijn vijf tredes te beklimmen. Met praktijkvoorbeelden van onder andere Seepje en Tony Chocolonely.

De P+ Special is gratis te downloaden en verwijst naar de veel uitgebreidere handleiding ‘Het impactpad’. Ook dat is kosteloos te raadplegen. Drie ministeries financieerden dit project.

Karen Maas is de meest bekende wetenschapper in Nederland die het impact meten op een hoger niveau bracht. In haar inleiding schrijft ze: “Een uitvoerige impactmeting kan aardig wat tijd en geld kosten. Impact meten vraagt om expertise. Voor de meeste ondernemers is het niet realistisch om in één keer heel veel te meten. Al doende leer je en daarom is het logischer om – bijvoorbeeld jaarlijks – steeds nieuwe stappen te zetten, zoals je ook een trap omhoog gaat, trede voor trede.”

Maas hielp al tal van grote organisaties bij het meten van hun impact. “Tal van grote bedrijven en organisaties weten inmiddels hoe ze hun impact kunnen meten en presenteren. Dat kan van de meeste mkb-ers en sociale ondernemingen nog niet gezegd worden. Enerzijds komt dit door een gebrek aan kennis, tijd en middelen. Anderzijds door een gebrek aan toegankelijke, algemeen geaccepteerde methodes en tools. We kennen de vragen van sociaal ondernemers maar al te goed: ik wil mijn impact meten, maar waar begin ik? Wat is impact eigenlijk? Wanneer is een impactmeting goed genoeg? Welke methodiek moet ik gebruiken? En hoe moet ik mijn onderzoeksresultaten interpreteren? Allemaal terechte vragen.”

Om het midden- en kleinbedrijf te helpen, bracht het Impact Centre Erasmus samen met Avance impact en Social Enterprise NL de digitale brochure ‘Het impactpad’ uit. Dit in opdracht van de drie ministeries (Buitenlandse Zaken, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Economische Zaken en Klimaat). De handleiding telt 159 pagina’s en biedt inzicht en advies over impactmeten. Het document is nadrukkelijk niet bedoeld om als geheel uit te printen als naslagwerk, maar juist om gericht specifieke handvatten te bieden die past bij elke individuele ontwikkeling en onderwerp. 

Op dit moment focust dit ‘Impactpad’ zich op drie thema’s: arbeidsparticipatie, duurzame waardeketens en circulaire economie.

Maas in P+: “Het aantal onderwerpen zal naar verwachting in de loop van de jaren worden uitgebreid. Als er breed gebruik wordt gemaakt van de handleiding zullen ondernemers steeds vaker dezelfde indicatoren gaan gebruiken. Op deze manier wordt als vanzelf naar standaardisering toegewerkt. Ondernemers, stakeholders, financiers en gemeentes zullen steeds meer dezelfde taal gaan spreken als ze het over impact hebben.”

P+ presenteert de vijf tredes van het impact meten in een korte aanstekelijke versie. Met illustraties uit de praktijk. Hoe presenteren de  sociale ondernemingen Fairphone, NewBees, Seepje, Roetz en Tony’s Chocolonely  de resultaten van hun eigen meting?

Download de P+ Special ‘Impact meten voor beginners’

Downloads

Meer info download je hier:

P+ SPECIAL Impact meten voor beginners (1324 kb)