Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Mondiaal FNV #MeToo
Mondiaal FNV #MeToo
14 september 2018

#MeToo leeft ook in Indonesische kledingfabrieken

De #MeToo beweging leeft ook in de kledingfabrieken in Indonesië, waar werkneemsters met succes mannelijke collega’s hebben aangeklaagd. Een belangrijke rol in dit proces heeft een film gespeeld die een textielmedewerkster zelf maakte. Mondiaal FNV ondersteunde het maken van deze film en de strijd van de fabrieksarbeidsters tegen seksueel geweld.

De P+ Special van deze week beschrijft hoe in de industriële exportzone KBN Cakung (boven de Indonesische hoofdstad Jakarta) inmiddels vier klachten van vrouwen zijn afgehandeld. Veel meer zaken zijn nog in behandeling. 

Het is voor het eerst dat niet het seksuele wangedrag van een beroemdheid wordt aangeklaagd, maar dat van bewakers, monteurs, chefs en zelfs HR-functionarissen. In de ‘The day the voices raised’ wordt zelfs een bewaker gefilmd. Hij wil een vrouw op een brommer herhaaldelijk vastpakken, maar even zo vaak duwt zij hem van zich af. P+ toont een stillfragment uit de film, terwijl dit gebeurt. Andere vrouwen vertellen op bijeenkomsten hoe servicemonteurs gereedschap laten vallen, om onder jurken te kunnen kijken. Vrouwen worden ongevraagd betast en omarmd.

Met deze aanklachten is duidelijk dat de #MeToo beweging ook in kledingfabrieken weerklank vindt. Vrouwen in deze exportindustrie durfden lange tijd tegen niet op te staan tegen seksueel geweld, uit schaamte en uit angst om hun baan te verliezen. Er hangt in Indonesië sterk een cultuur van blaming the victim, zelfs bij de vrouwen onderling. Maar liefst 93,6 procent van de slachtoffers doet dan ook geen aangifte

In de P+ Special geeft managing director Karen Brouwer aan waarom Mondiaal FNV het seksuele geweld tegen vrouwen in productieketens onder de aandacht brengt. In de P+ Special zegt ze: “Genderissues spelen in al onze projecten een rol. We steunen vrouwen en vrouwenorganisaties in hun strijd tegen het op gender gerichte geweld. We hebben de makers van de documentaire gesteund in hun initiatief, maar ze hebben alles zelf gedaan. Wij denken dat het van de werknemers zelf moet komen, om verbeteringen duurzaam in te voeren. Werknemers weten heel goed wat ze willen en wat er mogelijk is.” Mondiaal FNV opereert met gelden uit solidariteitsfondsen van de FNV en financiële ondersteuning van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Mondiaal onderhoudt het contact met vakbonden in opkomende landen.

De Indonesische vrouwen hingen ook een billboard aan het hek van de exportzone met de tekst ‘Seksuele intimidatievrije zone’. Daaronder de aanmoediging: ‘Laten we samen de werkplekken vrij maken van alle seksuele intimidatie’. Een van de actievoerende vrouwen constateert dat ook deze uiting een positief effect heeft gehad: “De textielwerkneemsters zijn dapperder geworden.”

Lees het volledige artikel in de P+ Special ‘#MeToo in Indonesische textielfabrieken’.