Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
icon transition
icon transition
14 december 2017

P+ Transitieboek is nu uit!

De nieuwe P+ is uit, ditmaal als P+ Transitieboek. Een luxe editie vol duurzame praktijkverhalen, maar ook degelijke wetenschappelijke onderbouwing. Op basis van alle journalistieke onderzoek constateert hoofdredacteur Jan Bom: ‘Transities kun je versnellen’. Op de cover presenteert de redactie een nieuw icoon dat alle transities symboliseert: een pijl die van de oude vervuilende wereld naar een groene schone planeet gaat.

Het was even wachten op duurzame transities. Structurele veranderingen lijken een eeuwigheid te duren, vooral culturele transities. Het is bovendien oppassen: hoe bepaal je of de kentering een echte mijlpaal is en niet gewoon een transformatie van het bestaande? ‘Oude economie met een strik eromheen’, zoals transitiehoogleraar Jan Rotmans zegt? Hij is niet bang om terug in de tijd te gaan, maar dan naar een wereld zonder petrochemie en bestrijdingsmiddelen. P+ quote hem in deze nuance: ‘Vooruit naar vroeger’.

De energierevolutie voltrekt zich gelukkig wel in uptempo. Als zelfs voor boeren het aanschaffen van zonnepanelen goedkoper is geworden dan goedkope bedrijfsstroom, dan is het tipping point onomkeerbaar geworden. En dat in vijftien jaar tijd.

Alle reden om snel over het ‘vergeten’ hoofdstuk van de energietransitie te beginnen: de vraag naar warmte. We spraken met Diederik Samsom die zich na zijn politieke carrière inzet om aardgas om te wisselen voor aardwarmte. Dat is voor zijn opdrachtgever HVC niet alleen een technische opgave, maar ook een sociale. Ouderen herinneren zich nog de komst van het aardgas. Geen kolen meer. Geen oliedrum meer naast het huis. Warmte in alle kamers door centrale verwarming. En dan nu alweer van gas los? Fascinerend, vooral omdat de transitie naar geothermie teruggaat naar vroeger, naar de tijd van lokale energieopwekking. De nieuwe economie kent een decentrale structuur.

Gaat het bedrijfsleven het tempo van transities versnellen? De wil is er zeker, zo blijkt uit de vernieuwde strategie van MVO Nederland / De Groene Zaak. In 2025 moet het kantelpunt naar de nieuwe economie bereikt zijn. De uitwisseling van kennis en informatie gaat in netwerken en coalities veel sneller. De in de afgelopen jaren opgebouwde kennis van duurzaamheid begint nu dan ook in hoog tempo toepassingen te vinden. De beheerders van onze infrastructuur zoals Alliander, KPN, Rijkswaterstaat en ProRail hebben in Den Haag al een plan ingediend om op eigen terreinen energie op te gaan wekken. Als de nieuwe regering dit omarmt, verdubbelt de duurzame opwekking van energie in Nederland. Koplopers van MVO Nederland hebben dan samen het grootste klimaatproject van ons land gerealiseerd. Alsof dat geen versnelling is.

Bestel dit nummer van bijna 100 pagina's na door een mail te sturen naar info@atticus.nl (25 euro aan kosten, inclusief verzenden en BTW).

Hier kunt u zich op P+ abonneren.

Downloads

Meer info download je hier:

Partnerkaart 2018 (3570 kb)