Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Bart van Olphen, foto David Loftus
Bart van Olphen, foto David Loftus
22 december 2016

Duurzame tonijnvangst Fish Tales meefinancieren

Nog steeds jong, maar alle zeeën van het ondernemerschap al bevaren. De  duurzaamste vishandelaar van Nederland Bart van Olphen (1970) haalt via Oneplanetcrowd een lening op om grotere partijen duurzame zalm en tonijn in te kunnen kopen met zijn sterk expanderende bedrijf Fish Tales.

Het is een mooi idee: niet alleen duurzame tonijn eten, maar de vangst ook nog meefinancieren. Dat is wat Fish Tales aanbiedt. Van Olphen stelt: “De markt vraagt er naar. We kunnen uitbreiden in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en nu ook Duitsland.” Zelfs de viseters bij uitstek in Skandinavische landen zijn nieuwsgierig naar dit Hollandse product.

Van Olphen is een bekende in duurzaamheidsland. Hij liet Nederland tien jaar geleden voor het eerst kennis maken met een viswinkel waar alleen maar duurzame vis in het ijs lag: Fishes.

Inmiddels blikt hij de duurzame zalm en tonijn in, of rookt de vis voor in de schappen van Albert Heijn en supermarktketens in omringende landen. De omzet is sinds de start van Fish Takes in 2014 vervijfvoudigd. De conserven (goed voor 47 procent) hebben een gelijk aandeel als de verse vis (47 procent) met nog een klein deel van 6 procent diepvriesproducten, in dezelfde opvallende blauwe kleuren van Fish Tales-verpakkingen.

Van Olphen staat vandaag minder op de voorgrond dan in die pioniersjaren, toen hij ons voor P+ zijn viswinkel in Utrecht liet zien. Fish Tales telt nu een team van acht professionals. De rol van de ‘krullebol’ is wel nog steeds die van aanjager: creatief directeur. Hij functioneert als een inspiratiebron voor de meer dan 3000 verkooppunten, onder andere door consumenten te leren hoe je lekker kookt met vis. Van Olphen was zelfs een tijdje adviseur van tv-kok Jamie Olivier voor het bereiden van visgerechten.

Van Olphen vergelijkt het met de ontwikkeling van Tony’s Chocolonely: “In het begin ging dat alleen maar over Teun van der Keuken. Die naam hoor je nu steeds minder, maar Teun heeft natuurlijk geen managementtaken meer. Ik nog wel, maar mijn rol bij Fish Tales is ook meer die van boodschapper. Ik sta tussen die duurzame vissers en de consument in. Ik vertel over ons doel, een wereld waar onze kinderen ook nog vis kunnen eten. Die garantie hebben we nog lang niet, dus ik kan niet op een stretcher op het strand gaan liggen.”

Toch is de situatie nu heel anders dan tien jaar geleden, toen hij stopte als chef-kok en de vishandel in ging. Van Olphen herinnert zich de weerstand uit die tijd: “Geen reguliere handelaar wilde met ons zaken doen. Ze noemden mij de ‘viskakker’. Ik was niet het soort vishandelaar dat ze gewend waren. De certificering van duurzame vis was ook nog maar net op gang gekomen.”

Die tegenstand is vervlogen, de visserij verandert, ook onder druk van de stijgende consumentenvraag naar duurzaam gevangen vis. De omzet van Fish Tales belooft dit jaar van 3 naar 4,5 miljoen euro te springen.

Fish Tales profiteert vandaag niet alleen van alle duurzame vissers en vissersbedrijven die Van Olphen het afgelopen decennium persoonlijk opzocht en aan zich wist te binden. Ook nu met Fish Tales is zijn ervaring met de mores van een start-up onderneming van groot belang. Van Olphen heeft geleerd: “Ik heb Fishes verkocht, maar dat was niet omdat het niet goed ging. Ik wist alleen niet dat je ten onder kon gaan aan je eigen succes. Je kunt alleen groeien als je daarvoor het kapitaal hebt.”

Het is om deze reden dat Van Olphen en zijn team aanklopten bij Oneplanetcrowd, het grootste platform voor crowdfunding in Nederland. Dit keer wordt de groei wel voortijdig gefinancierd. De campagne is inmiddels gestart en loopt voorspoedig. Het doelbedrag van 250.000 euro wordt naar alle waarschijnlijkheid gehaald. Maar Fish Tales streeft naar 500.000 euro om het werkkapitaal te vergroten en internationaal verder uit te breiden.

Van Olphen licht de lening toe: “We gaan dat geld niet gebruiken voor uitbreiding van de organisatie. Productiefaciliteiten hoeven we ook niet te financieren, want we besteden alles uit. We hebben het kapitaal puur nodig om handel te kunnen doen, om onze omzet te kunnen voorfinancieren.”

Fish Tales BV biedt een lening met een rente van 7 procent over een periode van 5 jaar, met elk kwartaal een (lineaire) aflossing. Investeren kan vanaf een bedrag van 250 euro tot meer dan 10.000 euro. De meeste leningen zijn bedragen van 1000 euro per stuk

Crowdfunding voor Fish Tales bij Oneplanetcrowd.

Image © David Loftus (Foto uit Bart's Fish Tales - Carrera Culinair)

Downloads

Meer info download je hier:

P+ portretteerde Bart van Olphen in 2009 (PDF) (332 kb)