Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Joost Oorthuizen, illustratie Anje Jager
Joost Oorthuizen, illustratie Anje Jager
08 juni 2017

IDH: Een Marshallplan voor Afrika

Hoe gaat Nederland vervolg geven aan het ingezette beleid waarbij hulp en handel hand in hand gingen? Met een ‘buurcontinent’ Afrika waar een bevolkingsexplosie plaatsvindt? Directeur Joost Oorthuizen van IDH bepleit een Marshallplan. Hij is een van de 9 columnisten die hun visie op de duurzame toekomst geven in het nieuwe P+ Trendboek.

De executive director gaat in op de enorme opgave die er nog ligt op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Inclusief een boodschap aan een nieuw kabinet. “Van de coalitie verwachten we dat het progressieve beleid op hulp en handel wordt doorgezet (en hopelijk budgettair weer wordt verruimd na de zware bezuinigingen van de afgelopen jaren).”

Hoe gaat het geld rollen, de komende jaren? Oorthuizen over de resultaten van de partnerprogramma’s met grote voedingsconcerns: “We hebben nog een enorme slag te slaan als het gaat om de lange termijn focus van investeringskapitaal, voordat duurzaamheid mainstream wordt. Gelukkig blijft Unilever onverdroten staan voor hun eigen waarden. In onze gezamenlijke IDH-programma’s is het concern zeer gecommitteerd. Recent nog lanceerden we een groot investeringsfonds in Davos, dat bedrijven garanties en concessioneel geld biedt in ruil voor een ferm commitment voor natuurbehoud van tropisch bos. Een prachtinitiatief waar Unilever 25 miljoen voor reserveerde. Zeker, het dient hun duurzaamheidsbelang, maar het valt toch alleen te verklaren vanuit een lange-termijn bedrijfsvisie. Hoop in ietwat bange dagen.”

De belangrijkste waarschuwing, ook belangrijk voor de Haagse politieke agenda voor de komende decennia: ”En dan nog iets over Afrika dat naar de twee miljard mensen in 2050 gaat en vier miljard in 2100. Met een bevolking waarvan 80 procent van de mensen in 2020 onder de 20 jaar oud is. Dat zijn duizelingwekkende getallen. Europa heeft als naaste buur een gigantische, groeiende markt die ook gigantische problemen kent. Hoe ziet ons toekomstige Afrika en hulp en handel beleid eruit? Als we heel eerlijk zijn hebben we nog niet het begin van een antwoord. Er moet een groot investeringsplan komen voor Afrika. De Duitse minister van Financiën heeft een soort Marshallplan ontwikkelt, het plan dat Europa er na de Tweede Wereldoorlog weer bovenop hielp. Groei, banen en nog eens banen zijn nodig voor Afrika. Die vier miljard mensen willen aan het werk. En dat laatste tropisch regenwoud dat intact is in de Congo – moet ongemoeid blijven. Dan moet ook de carbon footprint van die vier miljard mensen niet de spuigaten uitlopen. Als Afrika voor de kolen kiest, kunnen we het verder wel vergeten. Genoeg te doen dus op het dossier duurzame hulp en handel.”

Wie zich nu abonneert krijgt het P+ Trendboek waar ook deze column in staat gratis toegezonden.