Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
09 juni 2011

Harry Mens door groene nepfirma bedrogen

Voor een bedrag van 14.500 euro mocht de zogenaamde eigenaar van Caxza via Mens een oproep aan investeerders doen om geld in het niet bestaande bedrijf te steken. Vooral omdat Mens al eens eerder echte bedriegers van Palm Invest tegen betaling aan het woord had gelaten, waar wel vele mensen geld aan verloren. De DSB Bank kreeg van Mens ook altijd een open microfoon.

Het zijn nog jonge programmamakers, die als RamBam voor de VARA een volkomen nonsens product bedachten en een idem dito niet bestaand chemisch proces, om te kunnen bewijzen dat het programma van Mens niets met journalistiek te maken heeft. Het bedrijf Caxza zou uit verse koeienpoep een vezel kunnen spinnen, om daarmee een einde aan het mestoverschot in Nederland te maken.

Bij het aanvragen van een presentatie in Business Class bleek het programma van Mens uit welgeteld 1 redacteur te bestaan, die in Spanje bivakkeerde. Deze redacteur controleerde de leugen niet, zodat Mens er met beide ogen intuinde, ook al vond hij de naam wel "een beetje gek". De makers van Rambam mochten zelf hun vragen naar het programma insturen en ook alvast de antwoorden. Deze opzet werd door Mens netjes gevolgd, zonder ook maar 1 kritische vraag te stellen. Mens liet ook het nonsensfilmpje met het niet bestaande procedé zien, zonder hier op in te gaan.

In zijn aankondiging zei Mens serieus: "Vroeger kon je van brandnetels textiel maken, maar Oscar van der Kroon, jij bent er in geslaagd textiel van koeienmest te maken. Van duizend kilo mest, hoeveel vezels blijven daarvan over?"

Op de presentatie tafel lag een gewone bruine trui van wol. "Hij ruikt naar de Klaziena 13", meldde Mens, aan de trui ruikend. "Hoeveel geld heb je nodig om op te starten? Een kleine 4 ton, volgens de nep-ondernemer. Waarop Mens ook nog een stropdas cadeau kreeg. "Dat had je moeten aankondigen, dan had ik hem alvast aangedaan", zei Mens.

Bij de programmamakers stroomden na de uitzending in korte tijd 29 reacties van belangstellende investeerders binnen. De grappenmakers gingen daarop terug naar Mens, om hem te vertellen dat hij voor de gek was gehouden. Volgens Mens beschikt zijn programma over te weinig financiële middelen om zelfstandig research te doen naar de producten en diensten die zijn gasten komen presenteren.

De les voor duurzaam Nederland? Pas erg op met het tegen betaling inkopen van zendtijd bij commerciële omroepen. De geloofwaardigheid is niet altijd bijster hoog.