Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
12 mei 2004

Britse Keuringsdienst publiceert alle voedselonderzoek

Het zijn niet de minste namen die op de Britse website staan. Neem de steekproef naar resten van bestrijdingsmiddelen in wijnen. De Italiaanse Soave bij Sainsbury's is niet volledig kraakhelder, ook al is er geen gevaar voor de gezondheid. De Chileense Chardonnay bij Tesco Extra (aan de York Road in Leeds) bevat nog wat luttele residuen Iprodione. Ook geen ramp, maar op het etiket stond het er toch niet bij. Andere productsoorten die worden onderzocht: ingeblikt vlees, appelmoes, melk, aardappelen, fruit, vis, gewoon brood, vruchtenbrood... Vooral in het laatste komen nog wat afvalresten voor. Het is geen eenvoudig onderzoek, want de vierduizend tests per jaar kunnen in combinatie met mogelijke pesticiden maar liefst 100.000 varianten opleveren. Maar niets om zorgen over te maken, rapporteert de eerst verantwoordelijke voor het onderzoek van het onderzoek als eindconclusie bij het laatste verslag. Dr. Ian Brown, voorzitter van de Pesticide Residues Committee (PRC), stelt: "Geen van de tests geeft mij zorgen voor de gezondheid van de consumenten. Hoewel, voor sommige producten, vooral aardappelen en sla, geldt dat de gezondheidsmarges licht aan erosie onderhevig zijn. Dit is niet acceptabel en wij hebben de leveranciers gewaarschuwd waar en welke resten wij hebben aangetroffen." Nederlandse organisaties als Goede Waar en Milieudefensie wijzen jaloers op deze transparante Britse aanpak. De organisaties zeggen te weten dat uit steekproeven van de Keuringsdienst van Waren is gebleken dat de Nederlanse wettelijke normen steeds vaker worden overschreden. In 2002 zou 21 procent van de geïmporteerde producten meer gif bevatten dan wettelijk is toegestaan. Tien jaar geleden was dit nog 5 procent. Inmiddels is een procedure gestart op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur om de steekproeven van de Keuringsdienst van Waren te kunnen inzien.