Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
22 augustus 2008

Verdriedubbeling regeling groene grondstoffen

Nu is ook de nieuwe regeling ook weer niet helemaal een echte subsidie te noemen. Begin 2007 kregen vier geselecteerde bedrijven 50.000 euro voor een haalbaarheidsonderzoek naar de toepassingen voor bioplastics. Twee van die ondernemingen stoomden door naar fase twee. De projecten ‘Biosorb’ - een biologisch zuiveringsmiddel - en ‘Nabasco’ - een organische hars voor onder meer de welbekende ANWB-paddestoelen – kregen 250.000 tot 400.000 euro ondersteuning. Tot zover is de SBIR inderdaad een subsidie. De derde fase, commercialisatie van het project, wordt weliswaar door het Ministerie van LNV begeleid, maar door de bedrijven zelf betaald.

De reden waarom de overheid de oude SBIR regeling meer dan verdriedubbeld heeft, moge duidelijk zijn: producten op basis van biomassa versterken niet alleen de concurrentiepositie van onze (agro)industrie. Ook leveren ‘biobased producten’ een bijdrage aan minder afval, minder verspreiding van gevaarlijke stoffen en minder afhankelijkheid van aardolie.

Wat valt onder de regeling? Eigenlijk alles uit biomassa voor non-food toepassingen. Weliswaar geen innovaties voor de productie van bio-ethanol of biodiesel. Daarvoor zijn andere regelingen. Maar dan blijft er nog bijzonder veel over. Denk maar eens aan het gebruik van groene grondstoffen (zoals eiwitten, vetten, suikers, zetmeel of cellulose) voor hoogwaardige toepassingen voor ‘bio-based’ producten. Aan groene alternatieven voor (bulk)chemicaliën uit aardolie en voor kunstmest. En zeker ook aan het isoleren van componenten met een toegevoegde waarde uit bijvoorbeeld algen of dierlijke mest.

Misschien een tip voor lopende projecten in de Maasstad als die van de ‘Happy Shrimp Farm’ deze keer een aanvraag in te dienen? Met algen valt immers zoveel meer te doen dan deze door garnalen te laten opeten. Tot 16 oktober 2008 kunnen bedrijven voorstellen bij de afdeling SBIR van SenterNovem indienen.

P+ webtip 1: SBIRP+ webtip 2: P+ over bioplastics (PDF)