Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
20 oktober 2011

Herman Wijffels Innovatieprijs: Kies zelf!

Wordt het architect Thomas Rau met zijn nieuwe bedrijf Turntoo, een soort van bank van lening voor grondstoffen die tijdelijk in gebruik zijn? Of toch een van de andere tien genomineerden? Geef uw stem voor de Herman Wijffels Innovatieprijs van de Rabobank.

De publieksprijs is qua prijzengeld niet te vergelijken met de eerste keuze van de jury. De Herman Wijffels Innovatieprijs is goed voor een bedrag van 50.000 euro, de publieksprijs biedt slechts 2.500 euro. Maar toch: het kan interessant zijn om te zien of de jury en de MVO-wereld op dezelfde lijn zitten.

Tot donderdag 3 oktober kan iedereen stemmen op de eigen favoriete duurzame innovatie onder de genomineerden. Dit jaar zijn dat elf ondernemers, geselecteerd uit bijna 500 inzendingen. De prijsuitreiking heeft plaats op 3 november tijdens een evenement over duurzame innovatie bij Rabobank Nederland in Utrecht.

Hier zijn alle kandidaten op een rij. Na enkele dagen zijn er al enkele duidelijke koplopers, zoals een systeem om heel vroeg autisme te bevorderen, en een bak om bijvangst van de visserij in leven te houden.

+ Sorama: Geluidscamera die geluidslekken zichtbaar maakt.

+ I-PADD B.V.: Geautomatiseerd zitkussen dat complicaties bij langdurig zitten helpt voorkomen.

+ Fiby Products: Energiezuinige stille lichte kiepbare composieten laadbak.

+ AM Coatings B.V.: Coating voor duurzame bescherming tegen schadelijke bacteriën.

+ VOF Schilder en Schilder VD-64: Overlevingsbak voor bijvangst in de visserij.

+ Voltea B.V.: Zonder chemicaliën en met nauwelijks afvalwater ontzilten en ontharden van water.

+ INCOTEC Group B.V.: Coating voor zaaigoed waarmee opbrengst gewassen per hectare stijgt.

+ TurnToo: Systeeminnovatie waarbij een consument niet het eigendom van een product koopt, maar de prestatie ervan.

+ Autitouch B.V.: Vroege herkenning van autisme bevorderen.

+ Inodia B.V.: Eiwit uit eendenkroos voor voeding en technische toepassingen

+ Optimair: Energiezuinig drogen van lucht.

De Herman Wijffels Innovatieprijs heeft als doel ondernemers te helpen hun kansrijke duurzame innovaties te verwezenlijken. Juist in een teruglopende economie die kampt met groeiende tekorten aan grondstoffen en voedsel is het streven naar duurzame vernieuwing van groot belang. Bij de beoordeling is dit jaar daarom meer nadruk gelegd op de impact van de vinding op de samenleving en de wereld.

Credits: De foto van Herman Wijffels werd genomen tijdens het Springtij Festival op Terschelling, door Stephanie Verbeek.

Stem!