Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
21 oktober 2011

Nederland kan excelleren in duurzame handel

MVO is tot nu toe vooral gericht geweest op het maken van steeds duurzamer producten. Waarom eigenlijk? Het is veel logischer om te kijken hoe wij Hollanders kunnen uitblinken in het verduurzamen van de handel. Want dat kunnen we goed, traden.

Wij zijn een land van handelaren, vinden we van onszelf. En dat blijkt ook uit de cijfers. Met een aandeel van 3,7 procent in de totale wereldmarkthandel functioneert ons piepkleine landje als een belangrijke doorvoerhaven. De helft van wat ons land binnenkomt, gaat er ook weer uit, soms na een kleine bewerking. Niet al te veel, want produceren, dat kunnen de Duitsers veel beter. Ons aandeel in de wereldproductie is niet meer dan 1 procent. Stom genoeg is het onderwerp MVO tot nu toe vooral gericht geweest op het maken van steeds duurzamer producten. Waarom eigenlijk? Het is veel logischer om te kijken hoe wij Hollanders kunnen uitblinken in het verduurzamen van de handel. Daarin kunnen wij in excelleren.

P+ beschrijft in dit artikel enkele opmerkelijke voorbeelden.

+ De Nederlandse handelsgeest beheerst zelfs ngo’s. Samen met bedrijven zetten maatschappelijke organisaties compleet nieuwe duurzame handelsketens op poten, zoals voor duurzame palmolie. Het is een grondstof die zo ongeveer in de helft van alle supermarktproducten zit. Het aanbod overtreft nu zelfs al de vraag.

+ In juni opende de Wageningen Universiteit en Researchcentrum (Wageningen UR) een ambitieus onderzoekscentrum, AlgeaParc geheten. Een team van zo’n 25 Wageningse onderzoekers vergelijken er in vijf bioreactoren algenkweken: welk typen buizen en vijvers geven de meeste kilo’s algen van de beste kwaliteit? En zijn de kweken te verbeteren met genetisch veranderde algen, of door de belichting, temperatuur of voeding aan te passen? Dit AlgeaParc past helemaal in de lijn van wat ‘Wageningen’ als toekomst voor ogen heeft.

+ Marjan Minnesma heeft iets geflikt dat vóór haar niemand heeft gedaan. De directeur van Urgenda kocht een grote partij zonnepanelen in bij een Chinese fabriek voor Nederlandse klanten. Daarmee sloeg ze twee vliegen in één klap. De hoeveelheid zonnestroom nam toe met 10 megawatt, en de prijs van zonnepanelen zakte, “al kwam dat echt niet alleen door deze actie.”

+ Nederland is recyclekampioen, maar het kan nog veel beter. Innovatiever vooral. De universiteiten en hogescholen hebben hun krachten gebundeld. We verkopen onze herwonnen grondstoffen veel te makkelijk door aan China. Er zit veel meer handel in het zelf hergebruiken. Een grondstoffenrotonde is een van de opties.

 

Downloads

Meer info download je hier:

DOWNLOAD coverstory P+ (513 kb)