Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
27 oktober 2011

Autitouch: snellere diagnose autisme

Freena Eijffinger (1981) wil met haar Autitouch een vroege herkenning van autisme bevorderen. Eijffinger heeft zich gespecialiseerd in multitouch-technologie en is met haar bedrijf een van de elf genomineerden voor de Herman Wijffels Innovatieprijs 2011.

‘Ik doe het niet voor mezelf, maar voor anderen’, zegt Eijffinger: “Ik hoop met onze software ook kinderen die nu weinig kans hebben op een maatschappelijk acceptabel leven een grotere kans te geven op een normale toekomst.” Het doel van de applicaties op 'multitouch-schermen' die Eijffinger ontwikkeld heeft, is om vroeg-herkenning van autisme te bevorderen en daarmee mensen met autisme eerder van een juiste diagnose te voorzien en eerder een juiste behandeling te kunnen geven.

Eijffinger –die in 2004 cum laude afstudeerde op Informatie Technologie- heeft zelf een vijf jaar jongere broer met autisme. Die lijdt al heel zijn leven aan Asperger, maar werd daar pas in 2008 op gediagnosticeerd. Doktoren deden er zeven jaar over om de ziekte bij hem vast te stellen. “Dat is echt veel te lang. Hij was toen al 22: te oud om dan nog iets wezenlijks te veranderen. Het gaat dan ook nog steeds niet erg goed met hem.”

Eijffinger voelt het als ‘een roeping’ om iets aan de lange diagnoseduur te doen:” Het is ongelofelijk hoeveel mensen dit overkomt en hier veel te lang mee zitten. Dat heeft van allerlei gevolgen: mensen worden eenzaam, zitten zonder vrienden, stoppen met hun opleiding en worden soms zelfs suïcidaal.” Eijffingers doel: wachttijden voor diagnostiek verkorten en methodes voor behandeling optimaliseren: “Ik wil ze laten weten dat ze er ook mogen zijn, dat hun leven net zo waardevol en mooi is als ieder ander.”

Diagnostiek en behandeling van autismestoornissen verlangen volgens Eijffinger een hoge mate van voorspelbaarheid en gereguleerde interactie die goed te realiseren zijn met software die er nu nog erg weinig is. Bij Autitouch ontwikkelde Eijffinger ‘intuïtieve software’ op multitouch platformen. “Hierdoor is het voor kinderen vanaf drie jaar mogelijk contact te maken met en te communiceren via hardware zoals de Microsoft Surface.” 

Haar ontwerp kreeg ook erkenning van de experts:  afgelopen november kreeg ze van TNO 300.000 euro om haar idee verder uit te werken. Samen met de afdeling Ontwikkelingspsychologie van de Vrije Universiteit van Amsterdam kon ze haar product verder valideren. Het product is tot nu toe getest op honderd kinderen met positieve resultaten als gevolg: het werkt. Volgend jaar moeten nog eens vierhonderd kinderen getest worden.

Het idee van Eijffinger leverde haar een nominatie op voor de Herman Wijffels Innovatieprijs. De prijs heeft als doel om ondernemers te helpen hun duurzame innovaties te verwezenlijken en bestaat dit jaar 10 jaar.  Eijffinger was een van de gelukkigen: uit de bijna 500 inzendingen werden 11 ondernemers geselecteerd. Bij de beoordeling van dit jaar werd nog meer nadruk gelegd op de impact van de vinding op de samenleving en de wereld.

Op de Facebookpagina van de Rabobank die de nominaties voor de prijs bekend maakte, stond Eijffinger op 27 oktober met 366 voorkeursstemmen op nummer een van de elf. Op donderdag 3 november wordt bekend gemaakt welke nominaties de eerste, tweede, derde, aanmoedigingsprijs voor jong talent en de publieksprijs in de wacht slepen.

Marianne Lamers