Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
27 oktober 2011

Eethuis: Hans en Grietje Revisited

Het Eethuis is nog mooier dan het snoephuisje van Hans en Grietje. Gezonder vooral. Je plukt groente en fruit van alle muren. Zelfs van het dak. Je geniet tegelijkertijd van de bloemen die uit het huis bloeien.

Het Eethuis stond vorig jaar al in de Tuinen van Appeltern, maar is nu in de prijzen gevallen. Architecten Marijke Bruinsma en Marjan van Capelle kregen de ‘Acknowledgement prize’ van de Europese Holcim Awards uitgereikt. De reden: het ontwerp is een bijzonder voorbeeld van ‘duurzaam ruimtegebruik’. Het Eethuis zet volgens de jury aan tot een gezond en ecologische levensstijl.

Het Eethuis kent een eenvoudige opbouw, van groentekratten. Daarin precies op maat groeizakken met aarde, die vast worden gezet met een betonstaalmat. In de zak worden gaten geprikt, waarin planten kunnen groeien: eetbaar groen.

Bezoekers van de enorme tuinen van Appeltern zagen in 2010 al hoe de planten het deden. Eerst leek het Eethuis nog op een ietwat vreemd groentestalletje, met groene bosjes die uit witte zakken staken. Naarmate de maanden vorderden werden de kroppen sla enorm. Het dak raakte prachtig vol, ook met kruiden. Bezoekers die het troffen konden iets van de Eethuis oogst mee naar huis nemen: spinazie, peterselie, munt, rucola.

Marijke Bruinsma volgde opleidingen tuin- en landschapsinrichting (HBO). Ze vervolgde haar studie aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Ze is nu partner en stedenbouwkundige bij De Stuurlui in Amsterdam. Ook op het tuinenfestival in Appeltern won ze met het Eethuis al eerder een eerste prijs.

Het Eethuis is nog mooier dan het snoephuisje van Hans en Grietje. Er komt ook geen heks naar buiten, die Hans gaat vetmesten om te koken. En wie arm is, zoals de ouders van Hans en Grietje dat waren, kunnen zelfs aan de muur van hun eigen huis op deze manier een hele goedkope groentetuin bouwen. "Dat kan op driehoog achter, als je maar een balkon hebt. Kan ook op de tuinschuur. Overal. Het is beschikbaar voor hele gewone mensen."

Een nieuwer project van Bruinsma is de Eetfabriek in Den Haag. "Die was veel vijf keer groter, wel volgens hetzelfde systeem gebouwd. Alleen ging er dan een kok van onze producten koken", vertelt ze. "En de koeling werd door zonne-energie verzorgd."

Jan Bom