Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
AFAS Foundation
AFAS Foundation
23 mei 2017

Hoe Nederlandse bedrijven vluchtelingen een helpende hand bieden

Eind 2015 waren er volgens de vluchtelingenorganisatie van de VN, UNHCR, in Nederland maar liefst 88.536 vluchtelingen en in 2016 vroegen bijna 20 duizend mensen asiel aan in Nederland. Terwijl politiek Nederland druk debatteert over hoeveel vluchtelingen geholpen moeten worden en waar asielzoekerscentra mogen komen te staan, zetten enkele bedrijven zich in om de situatie voor vluchtelingen beter te maken. AFAS en ManpowerGroup zijn twee van deze bedrijven.


De regering doet haar best de vluchtelingen in ons land onderdak te bieden. Intussen gaan enkele bedrijven een stap verder door opleidingen op te zetten en geld in te zamelen om deze mensen zo goed mogelijk te laten integreren. Zo is AFAS Software eind 2015 begonnen met een opleidingsprogramma voor vluchtelingen uit Syrië.

De meeste mensen zullen AFAS kennen van het AFAS Stadion in Alkmaar, of AFAS Live als de nieuwe naam van de Heineken Music Hall. Wat minder mensen weten is dat het Nederlandse familiebedrijf moderne bedrijfssoftware ontwikkelt om bedrijven uit allerlei branches en organisaties te helpen automatiseren. Wat nog minder mensen weten is dat AFAS een stichting heeft opgezet die zich inzet voor maatschappelijke doelen, waaronder vluchtelingen.

“Het gaat bijzonder goed met ons bedrijf. Daarom hebben we besloten om ons financiële succes te delen met partijen in onze samenleving die in een andere situatie zitten. Dit wilden we op een professionele manier doen en hebben om die reden vorig jaar de AFAS Foundation opgezet”, vertelt Erik van de Ven, vicevoorzitter van de stichting. Elk jaar gaat een vast percentage van de winst naar de stichting. In 2016 had de AFAS Foundation 2,5 miljoen euro om te investeren in andere stichtingen, allen met een maatschappelijke doelstelling. Voor 2017 is een budget van 3 miljoen euro beschikbaar gesteld

Een van de projecten van de AFAS Foundation is de samenwerking tussen AFAS, de Hogeschool Utrecht en de Stichting voor Vluchteling Studenten (UAF). De organisaties hebben de handen ineengeslagen om jonge vluchtelingen te laten instromen in HBO ICT-onderwijs. “Mensen die hier als vluchteling komen, hebben geen uitkering, geen studiefinanciering. Omdat wij vinden dat zij net als onze eigen jongeren recht hebben op een goede opleiding, bekostigen wij hun studiematerialen en leermiddelen”, vertelt Van de Ven. In 2016 kwam de sponsoring voor twintig pre-Bachelors in totaal neer op 80.000 euro.

Het effect op de vluchtelingen is groot. Van de Ven: “Ik sprak enkele studenten die net een jaar hier in Nederland zijn en dan besef je dat je ineens Nederlands met ze kan spreken. Dat is echt bijzonder.” Ook voor de Nederlandse economie heeft het initiatief positieve effecten. “Wij hebben een groot tekort aan goede ICT’ers. We hopen met deze samenwerking de ICT-sector een kleine boost te geven”, aldus de vicevoorzitter.

Wat doet de AFAS Foundation nog meer? Gerben Eversdijk, voorzitter van de stichting: “Door te geven, worden twee partijen gelukkig. Zo kijken wij tegen ons werk aan bij de AFAS Foundation. De stichting werkt niet met kosten-batenanalyses, maar onze ondersteuning moet impact hebben, het verschil weten te maken. Daarbij maken we graag gebruik van de kennis en kunde die we voorhanden hebben. Zo is AFAS gespecialiseerd in automatiseringsprocessen. Toen we besloten om de AFAS Foundation op te zetten, hebben we bijna alle processen gelijk volledig geautomatiseerd. Maar in dit vak is de menselijke factor ontzettend belangrijk, dus niet álles is te automatiseren. Je moet de verhalen stuk voor stuk doornemen en de passie en noodzaak achter elk verhaal proeven. Je krijgt er zoveel energie van, dat die extra uren in de avond of in het weekend niet uitmaken. Je weet immers waar je het voor doet. We hebben overigens duidelijke richtlijnen op waar stichtingen aan moeten voldoen als ze financiering willen ontvangen. Daarin zijn we wel kritisch: we co-financieren niets, projecten moeten duurzaam zijn en binnen drie jaar tot resultaat leiden.”

Ook HR- en detacheringsbedrijf ManpowerGroup wil iets veranderen. Als intermediair zet ManpowerGroup zich in om statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning voor vijf jaar) via opleiding, training en extra begeleiding aan een baan te helpen.

Drie-en-een-half jaar geleden begon ManpowerGroup formeel de samenwerking met VluchtelingenWerk Nederland, belangenbehartiger van vluchtelingen. Sindsdien heeft de intermediair maar liefst 170 statushouders aan een baan geholpen. “Zonder de hulp van lokale overheden, NGO’s en onze klanten was ons dit nooit gelukt”, vertelt Jeffrey van Meerkerk, Director Strategic Relations, Sustainability and CSR bij ManpowerGroup. “Samen zorgen we ervoor dat mensen uit probleemgebieden hier met de juiste ondersteuning aan het werk geholpen kunnen worden.”

Om te zorgen dat de vluchtelingen en andere groepen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt de ondersteuning, training en scholing krijgen die ze nodig hebben, heeft ManpowerGroup twaalf consultants in dienst gesteld die zich fulltime bezighouden met plaatsing en alles wat daar bij komt kijken. “Je kan statushouders eigenlijk nooit direct op een vacature plaatsen”, vertelt Van Meerkerk. “Daarom leren we zo over hoe Nederlandse bedrijven werken, hoe collega’s hier met elkaar omgaan en hoe zij zich bijv. als zzp’er staande zouden kunnen houden.”

Dat statushouders extra hulp nodig hebben, betekent niet dat het veel moeite kost om een goede match te vinden. Als zij eenmaal zijn geplaatst zijn ze vaak “bovengemiddeld loyaal”, vertelt Van Meerkerk. “Als deze mensen eindelijk de kans krijgen ergens aan de slag te gaan, zijn ze daar zo blij mee dat zij niet snel naar een andere werkgever zullen overstappen. Jobhoppen wordt steeds normaler in Nederland, maar werkgevers zijn daar niet altijd blij mee.”

Een ander voordeel van een werknemer uit het buitenland is dat diegene taalkennis meeneemt. Zeker kennis van het Arabisch, wat door veel vluchtelingen wordt gesproken, is voor veel organisaties een veelgevraagde skill. VluchtelingenWerk is daarop met ManpowerGroup de werving gestart voor een project waarbij de organisaties vluchtelingen omscholen tot geaccrediteerd tolk en vertaler. Het Tolk- en Vertaalcentrum Nederland (TVcN), onderdeel van ManpowerGroup, begeleidt de vluchtelingen naar een baan. Van Meerkerk: “Het is geweldig om te zien dat vluchtelingen na een hoop frustratie op eigen kracht in hun inkomen kunnen voorzien en daarmee een volwaardig bestaan in Nederland kunnen opbouwen.”

Die reikende hand is volgens Van Meerkerk typerend voor de detacheerder. “Al zeventig jaar proberen we, naast geld verdienen, ook een hele duidelijke maatschappelijke rol te vervullen. We verbinden jaarlijks miljoenen mensen aan de waardigheid van werk en we zetten ons extra in om diegene die daar meer moeite mee hebben hierbij te helpen”, aldus Van Meerkerk.

Terwijl politieke partijen vaak met elkaar in de knoop raken en in een patstelling terecht komen, hebben bedrijven de vrijheid om initiatieven te ontplooien om asielzoekers tegemoet te komen. Hoewel van de enorme instroom aan vluchtelingen maar een klein deel wordt geholpen door bedrijven als AFAS en ManpowerGroup, maken deze bedrijven het verschil met hun inzet.

Over maatschappelijke inzet van de AFAS Foundation

Projecten van ManpowerGroup in de maatschappij

Vluchtelingenwerk samen met bedrijven

Tekst Dennis Mensink