Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Babybeleggen
Babybeleggen
21 februari 2021

Babybeleggen onder duurzaam Europees keurmerk

Alle beleggingsfondsen van de ASN Bank komen onder een duurzaam Europees keurmerk te vallen, de Sustainable Finance Disclosure Regulation. Dit betekent dat ouders en grootouders een beleggingsrekening voor een pasgeborene kunnen openen, en zo bijdragen aan de klimaatdoelen van Parijs. De Mixfondsen van de ASN Bank deden het dit jaar ook nog eens erg goed: van een rendement van 1,28 procent tot 5,65 procent vanaf 1 januari 2021 gerekend.

Het was een goede oude gewoonte in Nederland, dat ouders en grootouders bij de geboorte van een baby een spaarrekening openden. De oudere generaties herinneren zich nog de door de overheid ondersteunde ‘Zilvervloot’ -ook al zijn er nog steeds banken zoals de Regiobank die hun spaarrekening zo noemen. De voormalige Postbank was ook lang populair om te sparen voor kleinkinderen. Helaas is het rendement op sparen zo slecht, dat geld opzij leggen voor een latere studie nauwelijks iets extra’s als rente oplevert.

Het openen van een beleggingsrekening is nog lang niet zo ingeburgerd, ook al maakt een bank als de ASN Bank dat voor klanten wel heel makkelijk. Een rekening op naam van eigen baby of kleinkind openen is een peulenschil. En zeer aanbevelenswaardig, want beleggen op eigen naam door opa en oma betekent dat de fiscus bij de overdracht op 18-jarige leeftijd (bijvoorbeeld) gereed staat om een deel van het bedrag op te eisen. Door met kleine jaarlijkse bedragen te beleggen kan er binnen de belastingvrije som voor schenkingen worden belegd: 6.604 euro voor ouders en 3.244 euro voor een kleinkind per jaar.

Naast onbekendheid is ook onzekerheid een factor bij babybeleggen. Je kunt ingelegd geld ook kwijtraken. Ook daar biedt de ASN Bank extra zekerheden, door een keuze uit 5 verschillende duurzame Mixfondsen. In de meest defensieve variant is het aandeel vastrentende obligaties het grootste, in de meest offensieve juist het aandeel beleggen in duurzame ondernemingen. De laatste variant zal de hoogste koerswisselingen laten zien; pieken, maar ook dalen. Het is maar net hoe de beurs zich gedraagt. Omdat geld over een langere periode wordt belegd, hoeft er niet al te defensief worden belegd. Tegenover een slecht beursjaar kunnen dan ook goede jaren komen te staan.

Het mooie nieuws van afgelopen week is dat al deze Mixfondsen (en andere fondsen van de ASN Bank en andere banken) onder artikel 9 van de Sustainable Finance Disclosure Regulation koment te vallen: “Artikel 9 producten zijn beleggingsproducten die zich specifiek richten op het behalen van een duurzaamheidsdoel. Duurzaamheid is een verbindend en verplicht onderdeel van het beleggingsproces van deze producten.” Deze regelgeving komt voort uit het Sustainable Finance Action Plan (SFAP) dat duurzame beleggingen in de EU wil stimuleren om zo de klimaatdoelen van het Akkoord van Parijs en de Europese Green Deal mede te realiseren.

Voor ‘babybeleggen’ zijn de uitgangspunten interessant. Voor de SFDR in het bijzonder moeten banken de duurzaamheidsaspecten van financiële producten helderder en transparanter maken, zodat beleggers meer inzicht krijgen in hoe duurzaam hun beleggingen zijn en ze beleggingsproducten ook beter met elkaar kunnen vergelijken op dit gebied. 

Alle ASN Beleggingsfondsen zijn artikel 9 (SFDR)