Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Wendeline Besier
Wendeline Besier
29 januari 2020

Liever Chief Transformation Officer dan MVO Manager

Een cursus die tot het inzicht leidt dat de eigen baan moet veranderen, om zo het bedrijf sneller te kunnen verduurzamen. Dat overkwam Wendeline Besier (1984). Na het volgen van Changing the Game liet de MVO Manager van het bouw- en techniekconcern TBI intern weten dat ze de ambitie heeft Chief Transformation Officer te worden.

En dat is geen geringe uitdaging. De TBI Groep telt bij elkaar 18 verschillende ondernemingen en zesduizend medewerkers. Besier helpt haar collega’s in het verduurzamen van hun activiteiten, die vooral gericht zijn op techniek, bouw en infra. “TBI is een stichting. Dat is heel bijzonder en geeft een andere dynamiek. Duurzaamheid is al verweven in ons DNA.”

Wat is het verschil tussen een MVO Manager en een Chief Transformation Officer (CTO)?

Besier: “Een CTO is iemand die complexe maatschappelijke ontwikkelingen vertaalt naar de organisatiestrategie. Changing the Game is eigenlijk een spoedcursus naar zo’n functie. Je krijgt daar een sleutel aangeboden om de fases van duurzaamheid voor jouw bedrijf te ontsluiten.”

Geef daar eens een voorbeeld van.

Besier: “Ik nam een actueel vraagstuk mee, een keuze waar wij in TBI voor stonden. Want zo gaat het. In deze cursus breng je zelf je bedrijfscasus mee: je haalt er uit wat je er zelf in stopt. Dan ga je aan de gang met het vier fasen model en leer je te herkennen in welke fase van duurzaamheidsontwikkeling jouw onderneming of sector zit. Je kunt te vroeg acteren, maar ook te laat. Bij ons speelde een vraag over het materialenpaspoort van Madaster. Er zou een infraversie voor de bouw en vastgoed worden geïntroduceerd: voor de makers van wegen, bruggen, tunnels. Alle gebruikte materialen worden dan vastgelegd met het oog op mogelijk toekomstig hergebruik. Aan ons de vraag: stappen wij daarin? Of zijn er ook andere wegen die naar Rome leiden? Om daar antwoord op te geven moet je eerst analyseren hoe ver onze bedrijven al zijn op de weg naar circulair ondernemen. Meedoen aan Madaster Infra betekent dat je in een derde fase van duurzaamheid bent, wanneer de hele sector gezamenlijk aan tafel zit om overkoepelende uitdagingen samen op te lossen. En hiervoor een passende standaard aanpak te formuleren. Door de cursus en ook de bijdragen van mijn mede-cursisten kwam ik tot het inzicht dat wij beter de ladder vanaf de eerste sport kunnen gaan beklimmen, in plaats van meteen op de derde trede te springen. Er is nu nog te veel twijfel, onzekerheid en concrete ervaring. Daarom ben ik een sector-initiatief begonnen met andere marktpartijen en opdrachtgevers. We starten met een eigen materialenexpeditie. Slagen we, dan kan de doorgroei naar volgende fases van duurzaamheid extra snel gaan. Maar laten we het eerst zelf maar eens ontdekken. We beginnen dus in fase 1 en versnellen daarme uiteindelijk het succesvol toepassen van materialenpaspoorten in de infra.”

Is je kijk op de TBI-ondernemingen veranderd?

“Je hebt een soort filter gekregen, een bril met een wijder perspectief. Die zet je op bij de e-mails die je binnenkrijgt. Die bepaalt je reacties tijdens een vergadering. Je kunt nu besluiten: even niks doen. Of juist: het is tijd voor een extra stapje vooruit. Wat is voor ons de meest effectieve strategie? En met wie gaan we dit doen?”

Wordt dit intern gewaardeerd?

“Het is niet dat mensen nu ineens naar me toe komen en zeggen: wat werk je anders, wat goed. Ik krijg niet ineens serenades onder mijn balkon. Daar is het de sector niet naar. Het is meer van: doe maar normaal. Niet lullen maar poetsen. Prima, wat mij betreft. Maar ik hoop wel dat er aan de volgende cursus Changing the Game ook weer mensen uit de bouw en infra deelnemen. Hoe meer ambassadeurs, hoe beter. Hopelijk wordt het een beweging die duurzame transities versnelt. Ik kan alleen maar zeggen: met de inzichten die ik nu heb zit ik een stuk lekkerder op mijn stoel. Alleen nog even een andere functietitel op mijn visitekaartje.”

Reserveer nu alvast een van de 25 beschikbare plaatsen voor Changing the Game 2020.

Mail: changingthegamecourse@newforesight.com 

Wanneer is Changing the Game 2020 gepland?

Op donderdag 17 en vrijdag 18 september

Op donderdag 15 en vrijdag 16 oktober

Afsluitende dag op vrijdag 6 november

Aanmelding website Changing the Game

Download cursusgids Changing the Game 2020