Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Biologisch geteelde chrysant
Biologisch geteelde chrysant
20 september 2019

Nederlandse insecten beschermen Afrikaanse bloemen

Het kostte vier jaar tijd aan voorbereiding en overleg, maar inmiddels beschermen Nederlandse insecten jonge chrysantenplantjes in het Afrikaanse Oeganda. Deze belangrijke stap op weg naar biologische gewasbescherming werd gezet door de bloemen- en plantenveredelaar Dümmen Orange, die hierin nauw samenwerkte met Koppert Biological Systems. Het succes leverde Dümmen Orange de Plantum Duurzaamheidsprijs 2019 op.

Commercieel directeur Benelux Reinoud Hagen (1969) van wereldmarktleider Dümmen Orange ziet de toekenning van deze prijs door de organisatie van Nederlandse zaadtelers als ‘een belangrijke stap op weg naar een chemievrije wereld’. 

Hij zegt: “En die moet beginnen bij het begin, bij het opkweken van onze siergewassen zoals chrysanten. Wanneer je dat niet meteen doet, kunnen partijen verderop in de keten ook geen biologische middelen meer inzetten. Wij zijn daarin de absolute koploper in de sierteelt.” 

Bij voedingsgewassen is deze ontwikkeling al verder. Het onderwerp chemische bestijding ligt daar dichter bij gezondheidsissues, die door consumenten steeds belangrijker worden gevonden. Hagen: “Maar ook in de bloementeelt wordt de vraag naar chemievrij steeds groter. We krijgen hele lijsten door van middelen die we niet meer mogen gebruiken. Ikea, Aldi en de Lidl zijn daarin echte voorlopers. De retailers stellen steeds strengere eisen aan de bloemen die ze verkopen.”

Het lastigste aan het traject was om de overheid van Oeganda ervan te overtuigen dat bestrijding met biologische wapens zoals insecten beter is voor het milieu en de medewerkers. Hagen: “Dit is voor Afrika nieuw, maar wel belangrijk. Zeker in Oost-Afrika zitten heel veel telers van stekgoed. Maar je moet natuurlijk wel aantonen dat de insecten die wij gebruiken geen gevaar vormen voor de Afrikaanse natuur. Het is onvermijdelijk dat er wel eens een raam in de kas opengaat en er een paar ontsnappen. Ze mogen dan in de vrije natuur geen schade doen. Dat was een punt, maar daarnaast is het ook een heel politiek spel.”

Belangrijk in dit proces bleek het invoeren van het keurmerk ‘Greenguard’, dat door Dümmen Orange en Koppert zelf een ‘protocol voor de sierteelt’ wordt genoemd.Het bedrijf meldt daarover: 'Het resultaat bestaat uit door onze klanten duurzaam geproduceerde planten, die voortkomen uit moederplanten die op onze locaties onder het GreenGuard-protocol van Dümmen Orange zijn geteeld’. 

Nu dit protocol door Oeganda is geaccepteerd en de biologische bestrijding in Afrikaanse kassen op gang is gekomen, zullen naar verwachting ook andere Nederlandse bloementelers steeds meer insecten gaan inzetten. Hagen: “Dat vinden wij niet erg. Dan zijn al die jaren die nodig waren om ze ver te komen niet voor niets geweest. Greenguard is nu nog een ticket to heaven, maar het wordt een ticket to ride.”

Dümmen Orange krijgt als winnaar consult aangeboden door MVO Nederland en een jaarabonnement op P+ People Planet Profit. P+ maakt sinds enkele jaren deel uit van de jury van deze prijs. Pieter Goudswaard van MVO Nederland reikte de prijs uit. Zijn commentaar: "Mooi om te zien hoe deze sector de diversiteit van de natuur inzet om de circulariteit voor land en tuinbouw dichterbij te brengen."

Plantum over de Duurzaamheidsprijs 2019