Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Forest 500  v.l.n.r.: Robert Koolen, Roel Nozeman, Peter Gijsen.
Forest 500 v.l.n.r.: Robert Koolen, Roel Nozeman, Peter Gijsen.
23 september 2016

Houtgebruik Heijmans en BAM 98% verantwoord

De duurzame houtinkoop en –verwerking van Heijmans en Koninklijke BAM Groep is voor 98 procent verantwoord. Deze precieze getallen zijn terug te vinden in hun rapportages en leverde de bedrijven de hoofdprijs op in de Forest50-lijst van FSC Nederland.

Echte reden voor tevredenheid is er toch niet bij FSC Nederland, zegt Roel Nozeman, die de prijs uitreikte. Van de grootste 50 bouwbedrijven in Nederland die duurzaam hout verwerken zijn er slechts 11 die op groepsniveau de herkomst van hun hout bijhouden. Dat waren er vorig jaar nog maar 8. Ook als het hout afkomstig is uit tropische bossen is er bij de meeste bouwbedrijven niet of nauwelijks registratie en verantwoording. Dat is niet in overeenstemming met het marktaandeel. Het aandeel tropisch gezaagd hout met een FSC-certificaat op de Nederlandse markt is tussen 2011 (39%) en 2013 (40,4%) gelijk gebleven. Dat is een forse tegenvaller, omdat op groei was gerekend. Ook in de grond- weg- en waterbouw, waar het meeste tropisch hout wordt gebruikt en de overheid de belangrijkste opdrachtgever is, is nog steeds bijna de helft van het hout van niet-duurzame herkomst. Dit blijkt uit de resultaten van een marktmeting die door Probos is uitgevoerd in 2015. 

Nu komt niet alle FSC-hout uit tropische bossen, integendeel. Er komt zelfs FSC-hout uit Nederland en uiteraard veel uit Zweden. Daarom bouwde van alle duurzame producten FSC-gecertificeerd hout al snel een uniek hoog marktaandeel op. Het totale aandeel FSC is 40,9% binnen het totale Nederlandse verbruik van primair hout en plaatmateriaal, gemeten in 2013.

FSC Nederland hoopt dat de Forest50 verkiezing bij de achterblijvers leidt tot navolging van de winnaars. Hoe werken zij? Hoe registeren zij? Het zijn vragen waar deze ranking antwoord op wil geven en ondersteuning om het beter te doen: meer transparantie over het gebruik van hout uit verantwoord beheerde bossen. Volgens FSC Nederland kunnen er heel snel flinke stappen worden gezet: “Er is in de ranking een grote middengroep die met meer aandacht voor duurzaam hout en transparantie gemakkelijk hoger kan eindigen.”

De twee winnaars Heijmans en Koninklijke BAM Groep nemen volgens FSC Nederland de verantwoordelijkheid voor het verduurzamen van hun houtinkoop vooral vanuit eigen motivatie en vaak los van de vraag vanuit opdrachtgevers. Dat blijkt wel uit de motivatie van de winnaars.

Robert Koolen, bij Heijmans directeur Strategie en Innovatie: ”Transparantie over de inspanningen is noodzakelijk. Het meten en publiceren van de resultaten op dit gebied maakt het verschil duidelijk tussen mooi beleid en echt resultaa.t”

Peter Gijsen, CSR manager, BAM Bouw en Vastgoed bv: “Het stimuleert wanneer onze inspanningen worden gewaardeerd. Ik hoop dat de Forest50 ranking bedrijven inspireert om hun inzet te verhogen. Alleen samen kunnen we er voor zorgen dat de bossen behouden blijven.”

Aan Slokker Bouwgroep is de aanmoedigingsprijs toegekend. Dit heeft het bedrijf verdiend als snelste stijger, van niets naar plaats 8.

De top 10 ziet er als volgt uit:

1/1 Heijmans

1/1 Koninklijke BAM Groep

2. Koninklijke Volker Wessels Groep

3. Van Wijnen Groep

4. TBI Holdings

5. Ballast Nedam

6. M.J. de Nijs en zonen Holding

7. Seb Holding (Salverda, Schagengroep)

8. Slokker Bouwgroep

9. Bouwgroep Dijkstra Draisma Beheer

10. Nijhuis Bouw

In de Forest50 ranking konden bouwbedrijven in totaal 100 punten verdienen (de winnaar kregen er dus beiden 98). Naast FSC- en PEFC-certificering zijn transparantie over het totaal percentage ingekocht duurzaam hout en de communicatie hierover op websites en in jaarverslagen belangrijke criteria. Ook waren er punten te verdienen met het uitvoeren van bouwprojecten met een aantoonbaar aandeel duurzaam hout.

In het volgende nummer van P+ onderzoeken we de wijze waarop de winnaars hun controle hebben opgezet en daarover rapporteren.

Voor meer informatie over Forest50