Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Garden of Eternity
Garden of Eternity
07 februari 2021

Studenten bedenken ‘Garden of Eternity’ in Westland

Een voedselsysteem in het Westland waarop steden van de toekomst zelfvoorzienend zijn, op een circulaire en lokale manier. Daarmee won het gecombineerde team van de Haagse Hogeschool / Hogeschool InHolland de allereerste editie van de Nationale ‘Hackathon’ Circulaire Economie plaats. 

De term ‘Hackaton’ is inmiddels veel breder dan de oorspronkelijke betekenis waarbij hackers in opdracht apps ontwikkelden, ook al ging de publieksprijs naar de Zuyd Hogeschool. Met het computerspel ‘Circular City’, een soort Pokémon GO voor een betere planeet, herbouw je een smerige, sterk vervuilde stad met duurzame en creatieve ideeën en acties. 

Onder begeleiding van moderator Werner Schouten, pitchten 10 studententeams hun ultieme oplossingen voor negen circulaire vraagstukken. De jury bestond uit Karen Maas, Antoine Heideveld en Damir Perkic.

Maandag 1 februari was de kick-off van de allereerste Nationale Hackathon Circulaire Economie. De wedstrijd ging van start tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie. Nadat Minister van Engelshoven (OCW) de studenten succes en vooral veel plezier had gewenst, zijn ruim 50 mbo, hbo én wo-studenten hard aan de slag gegaan om tijdens de Week van de Circulaire Economie negen circulaire uitdagingen te tackelen.

De studenten waren afkomstig van 10 onderwijsinstellingen. Tijdens de Hackathon ontstonden meerdere samenwerkingen. Zo gingen studenten van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen, Van Hall Larenstein en de Erasmus Universiteit aan de slag met een uitdaging van de gemeente Rotterdam: Maken aan de Maas. 

De circulaire vraagstukken varieerden van gedragsverandering bij consumenten, tot circulaire gebiedsontwikkeling of het opzetten van circulaire living labs. De studenten kregen begeleiding van betrokken lectoren, docenten en partners. Ook konden ze deelnemen aan een aantal inspirerende workshops, zoals een masterclass framing & design thinking.

De Hackathon is een initiatief van het Kenniscentrum Mission Zero (Haagse Hogeschool), het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Het Groene Brein en krijgt zeker nog een vervolg – samen met de betrokken onderwijsinstellingen.

Volgende week verschijnt een P+ Special met veel uitgebreidere informatie over deze Hackaton, waaronder portretten van vier van de studententeams.

Meer links over de Hackaton in de Week van de Circulaire Economie