Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Roger Pels Cavero
Roger Pels Cavero
05 april 2020

Cavero: Gratis digitale lesondersteuning

Ineens moet je je draai zien te vinden op je thuiswerkplek mét je kinderen om je heen, die je tegelijkertijd ook nog even moet onderwijzen. Het is eigenlijk niet te doen. Roger Pels, directeur van Cavero, wil graag een steentje bijdragen in deze moeilijke tijden. Daarom ondersteunt zijn bedrijf (onderwijs)organisaties en consumenten die wat hulp kunnen gebruiken. 

Bij Cavero werken professionals die verschillende organisaties helpen online samen te werken. “Dat samenwerken gebeurt op kantoren, maar is ook voor scholen een goede oplossing om op afstand leerlingen en studenten les te geven en als docenten en bestuur met elkaar samen te werken”, zegt Roger Pels, directeur van Cavero. In deze tijd wil hij een steentje bijdragen aan de uitdagingen waar veel organisaties en consumenten voor staan. 

Zijn bedrijf helpt onderwijs- en zorginstellingen bij het opzetten van online leeromgevingen en het (efficiënt) gebruiken van online omgevingen. “Dit doen wij ook onbezoldigd. Heel eerlijk: vaak is het maar één of twee uurtjes werk om iemand even op gang te helpen. Soms helpen mijn collega’s even een leraar. Installeer dit, druk op deze knop.” 
 

Op korte termijn helpen Pels en zijn collega’s vaak om ’de boel aan de praat te krijgen’. Voor sommige organisaties is dit genoeg, andere vragen nu of later meer ondersteuning. “Onderwijs en zorgorganisaties krijgen hier nu geld voor beschikbaar vanuit de overheid, om begrijpelijke redenen. Zij gaan daardoor ook echt een slag maken nu.” Op die financiële steun wacht Pels overigens niet. “Ik wil nu hulp bieden. Je moet vooral handelen op dit soort momenten. Niet te lang nadenken. Tegen mijn collega’s heb ik gezegd: laten we ook een zorginstelling adopteren, zodat ouderen online in contact staan met hun familie. Dat is de volgende stap.”

Pels ziet dat veel mensen nu aan de slag gaan met tools die voor hem en zijn medewerkers heel normaal zijn, zoals digitaal overleg via Microsoft Teams. “We zien dat veel IT-gerelateerde zaken versneld worden ingevoerd. Met name in het onderwijs gebeurt dit, maar ook in de zorg en andere sectoren zien we een toename. Heel verklaarbaar uiteraard, want op afstand werken is ineens een must geworden.” Vanuit de agenda kun je vaak al op een link klikken om online te vergaderen. “Het zit in de reguliere software doorgaans. Maar niet iedereen is hier handig mee. Als je dat wel bent, is het echt een uitkomst. Je kunt gewoon met iedereen contact hebben. Ook voor eenzamere collega’s helpt het structuur te geven.”

Onderwijs op afstand is ook zo’n thema momenteel. “We hebben vorige week een schakelklasje geholpen, door onze kennis in te zetten en wat hardware aan te doneren. Daar waren de docenten heel blij mee.”

Pels heeft zelf jonge kinderen. “Met kinderen om je heen is thuiswerken wel uitdagend, maar juist daarvoor bieden moderne tools uitkomst. Ze geven structuur, waardoor je zelf ook meer ruimte hebt.”

Daarom is Pels ook zo positief over de gevolgen op de lange termijn. “We maken nu een enorme stap in digitaal samenwerken. Dit zie ik ook niet zo snel teruggedraaid worden.” Niet in de laatste plaats omdat het duurzamer is. “Het kan een zeer positieve bijdrage leveren aan het milieu als er zakelijk veel minder noodzaak is om altijd maar de auto of het vliegtuig te pakken.” 

Website Cavero