Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
IDH sojabrokjes
IDH sojabrokjes
22 januari 2017

Primeur IDH: De grote sojadoorbraak

Grote Braziliaanse sojaproducenten en Europese soja-inkopers hebben hun handtekening gezet onder een gezamenlijk actieplan voor de productie van en handel in verantwoorde soja.  Over deze wereldprimeur gaat de Special van P+ van deze week, in samenwerking met IDH.

De Special is hier gratis als PDF te downloaden,  met daarin de huidige stand van zaken van verantwoorde soja, dat nog steeds niet meer dan 1 procent marktaandeel heeft. Wat ook bijna niemand beseft: Nederlandse kippen eten met elkaar veel meer soja dan koeien.

Het Memorandum of Understanding (MoU) over verantwoorde soja met afspraken werd afgelopen week op 19 januari ondertekend in Lissabon. Het is de kroon op het werk van FEFAC (European Feed Manufacturers' Federation) en IDH, die vanuit Nederland en Brazilië de afspraak regisseerde. In het officiële persbericht van de partijen wordt dit ‘Joint Action Plan’ het ‘eerste private werkplan ooit’ genoemd tussen Braziliaanse producenten en Europese gebruikers van sojaproducten.

Het akkoord tussen Aprosoja (organisatie van sojaproducenten in Mato Grosso), Abiove (Braziliaanse sojahandelaren), FEFAC, Fediol (Europese plantaardige olie- en eiwitindustrie) en IDH is een ondersteuning van de Braziliaanse boswetgeving: het beoogt natuurlijke leefgebieden te beschermen door het bevorderen van duurzame landbouwmethoden en het herstellen van gedegradeerde landbouwgronden.  Het gaat om zes miljoen hectaren te herstellen grond, en dat is veel. Het plan voorziet ook in het beschermen van zes miljoen hectare natuurlijk bos.

Tijdens de internationale persconferentie op internet deze week ontkenden de voorzitters van Aprosoja en Abiove enig verband tussen de teelt van soja en ontbossing. Volgens voorzitter Endrigo Dalcin van Aprosoja is de ontbossing volledig onder controle en ondersteunen zijn leden volmondig de boswetgeving. Hij gaf kleine settlers de schuld van de ontbossing, Brazilianen die voor eigen landbouw een stukje regenwoud afbranden.

“Dat is nogal zwart-wit gesteld”, zegt Daan de Wit van IDH daarover. Het antwoord van Dalcin demonstreert volgens hem “hoe moeilijk ons werk is.” Volgens De Wit voldoen nog veel sojaboeren niet aan de wettelijke verplichting om een percentage van het bos te laten staan op hun land.

De Wit: “Wat nu anders is, is dat voor het eerst kopers en producenten het er samen over eens zijn wat er moet gebeuren, en dat samen willen bewerkstelligen. Anders gezegd: de markt gaat de inspanningen van Brazilië waarderen en versnellen om aan de boswet te voldoen.”

Is dit akkoord de grote doorbraak richting verantwoorde soja? De Wit: “Ja, dat hopen wij natuurlijk. We denken dat als je de veeteelt intensiveert en soja duurzaam gaat produceren, je een groot deel van het ontbossingsverhaal oplost. Dit is de eerste stap in die richting.”

Henk Flipsen van de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi) is erg trots op de afspraak die zijn Europese koepel ondertekende. Tegen P+ zei hij: “We praten weer met Brazilië en je mag stellen dat daarmee een heldendaad is verricht.”

Nederlandse boeren die graag verantwoorder soja zouden willen voeren, zitten met een dilemma. In de P+ Special wordt dit verwoord door boer Henk Scheele uit de Hoeksche Waard, die een gemengd bedrijf voert. Hij zou het liefste het voer voor zijn koeien zelf verbouwen, of uit Europa halen, om zo het Amazonewoud te sparen. Scheele: “De akkerbouwer in mij schreeuwt om een verbod op soja uit Zuid-Amerika. Maar dat zou de voerprijs zodanig verhogen, dat de veehouder in mij ‘hoho’ zegt.”

Download hier deze P+ Special, vol met achtergronden over de moeizame weg tot nu toe om tot duurzame sojateelt te komen.

Tekst Han van de Wiel, fotografie Mischa Keijser

Downloads

Meer info download je hier:

IDH De grote sojadoorbraak (2780 kb)