Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
IDH cacao regenwoud
IDH cacao regenwoud
25 mei 2018

Zonder regenwoud geen chocolade

Stap voor stap verduurzaamt de teelt van de cacaoboon, die ons chocolade en andere heerlijkheden levert. In de nieuwste fase staat de redding van het tropische regenwoud centraal. Het Initiatief Duurzame Handel (IDH) zette zich in voor het ‘Cocoa & Forests Initiative Frameworks for Action’. Daarover gaat de P+ Special van deze week.

IDH leverde in de persoon van Jonas Mwa Mwa een deskundige econoom die ervoor zorgt dat in cacaoland Ivoorkust alle partijen in dezelfde richting werken: overheden, bedrijven, cacaoboeren en ngo’s. P+ sprak voor de Special van deze week uitvoerig met hem over de praktische uitvoering van de Frameworks die de toekomstige aanvoer van cacao moet veiligstellen en bovendien het tropische regenwoud moet beschermen. De cacaoteelt is erg afhankelijk van de condities die het woud creëert.  

De programmadirecteur Cacao bij IDH stelt zich onder meer tot doel: “De cacaoplantages weer terugbrengen tot een zo gevarieerd mogelijk bos, met bomen die voor schaduw zorgen.”

Andere quotes in de P+ Special:

“Die voedingsstoffen slaat de cacaoboom op in zijn bonen, die jullie opeten als chocolade”

“Ik ken niet één Afrikaanse cacaoboer die zijn kinderen niet naar school wil sturen”

“Ik zou graag na de Declaratie van Parijs en die van Bonn ook een Declaratie van Côte d’Ivore hebben”

In de P+ Special ook een uitvoerige analyse van de omvang van de cacaomarkt en de verduurzaming daarvan. Aan de orde komt de vraag of een verduurzaming van de cacaomarkt ook automatisch de haven van Amsterdam duurzamer maakt. 

Nederland voert jaarlijks ruim 600 miljoen kilo cacaobonen in, het overgrote merendeel (85 procent) uit Ivoorkust en in mindere mate uit andere Afrikaanse landen als Ghana, Kameroen en Nigeria. De handelswaarde bedroeg in het recordjaar 2015 niet minder dan 1,4 miljard euro.

Op geen enkel continent wordt zoveel chocolade gegeten als in Europa en Amsterdam is de centrale cacaohaven. Hier staan van oudsher de pakhuizen (vemen) waar de cacaobonen worden opgeslagen, tegenwoordig onder ideale klimatologische omstandigheden. Hier zitten ook de verwerkers die de bonen bewerken tot halffabricaten en eindproducten. Cargill en Ecom zijn twee van deze wereldwijde handelsbedrijven in agrarische grondstoffen die vanuit de hoofdstad opereren. Nergens ter wereld is zo’n grote hub aan gespecialiseerde bedrijven aanwezig. 

Linda van Waveren en Eric Warners van Port of Amsterdam vertellen in de P+ Special: “De kwaliteit van opslag en verwerking van cacao is nergens ter wereld zo hoog.” Ook helpt Port of Amsterdam om de uitvoerhaven van cacao in Ivoorkust te verbeteren. “De samenwerking tussen de haven van Amsterdam en die in Ivoorkust is uitgebreid om de logistiek daar efficiënter, effectiever en duurzamer te maken.”

Lees de complete P+ Special over IDH en behoud van het tropenbos.

Downloads

Meer info download je hier:

P+ Special 'Zonder regenwoud geen cacao' (7231 kb)