Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Joe Circular
Joe Circular
30 januari 2018

Warme Truiendag in een Joe Merino circulaire trui

De grote maten van aller-allerleukste trui voor Warme Truiendag 2 februari zijn al uitverkocht. Helaas. De stoere, van gerecyclede wol gemaakte Joe Circular vloog de winkel uit. Het beste bewijs van de visie van de eigenwijze bedenkers van het label Joe Merino, die nergens de trui konden vinden die ze zelf graag wilden.

Wie de maat Small of Medium heeft, kan de laatste exemplaren nog bestellen voor 130 euro.

Het garen van de blauwgrijze Joe Circular werd gesponnen van de vezels van oude truien, op kleur gesorteerd in een sociale werkplaats. De samenstelling: 80 procent blauwe wol en 20 procent grijze van oude Joe Merino-truien. Daarnaast: truien met productiefouten, retouren . Gemengd met wat polyamide voor extra stevigheid. En om de duurzaamheid te benadrukken bedachten de twee makers een groen bandje onderaan de linkermouw. Hoe leuk!

Voor wie er ook op andere dagen dan de Warme Truiendag stoer wil bijlopen, zijn er nog tal van andere modellen, zoals het bootwerkersmodel Zip, in maar liefst 7 tonen blauw, maar ook wit, groen en zelfs ‘Ibiza Pink’.

Waarom zo’n kleine exclusieve oplage van de Joe Circular van slechts 300 exemplaren gemaakt? Waarom geen 2500 stuks? Modemaker Ron Beckers (1961) belooft: “Er komt meer. Dit was een uitprobeersel. Eigenlijk is ons merk ook zo begonnen. Ik zit mijn hele leven al in de damesfashion, maar kon voor mezelf nooit de trui vinden die ik echt wilde hebben. Ik wilde ook niet langer meedoen aan het ranzige verhaal van enorme oplages om mode voor slechts een seizoen te maken. Waarna de jurkjes alleen nog maar goed genoeg zijn om wegen in arme landen mee op te vullen. Nooit iets repareren. Al dat afprijzen en al die uitverkoop. Dat doen wij allemaal niet.”

De mannen achter het label Joe Merino kozen voor duurzame mannentruien die jaren goed blijven. Beckers, opgeleid op de Nyenrode University: “Ik had een prachtige ‘breierij’ in Sjanghai gevonden. De eerste samples waren geweldig. Mijn compagnon Marc Sijtstra (1968) en ik hebben toen een oplage van 300 truien voor vrienden en bekenden en voor onszelf gemaakt, net als voor de Joe Circular nu. We verkochten ze in het café. Iedereen vond ze geweldig. We kregen daarna heel veel vraag: laat je er voor mij ook een maken? Dat klopte helemaal met wat ik dacht over hoe mannen hun kleding kopen. Ze houden niet van winkelen, maar je mag ze wel helpen wanneer ze gericht iets voor zichzelf zoeken.”

Wat ook helpt is dat tal van bekende Nederlanders inmiddels een Joe Merino bezitten. Johnny de Mol, André van Duin, Twan Huys, Humberto Tan, Giovanni van Bronckhorst, Ronald de Boer, Lodewijk Asscher… Op de website van Joe Merino presenteren ze graag hun lievelingstrui of –vest.

Zijn ook alle andere modellen truien duurzaam? Beckers: “Duurzaamheid is een optelsom van een heleboel verschillende kwaliteitseisen. Dat begint al met de vraag: van welke schapenboerderij koop je de wol van de merinoschapen, de schapen met de mooiste wol ter wereld?  Wij kiezen dan de farm waar de dieren rustig geschoren worden, waar ze vrijheid genieten, goed te eten krijgen. Bij het verven kiezen we de kleuren met de minste chemicaliën. Bij de productie kiezen we voor de fabrieken waar geen kinderhandjes aan onze truien werken, waar de werkomstandigheden behoorlijk zijn, goede airco is. Wij doen niet aan uitverkoop, maar bieden een hoge kwaliteit die jaren meegaat. Wij nemen na gebruik truien ook weer terug en geven de klanten een credit wanneer ze daarna een nieuw model kopen. We zamelen zo weer wol in voor recycling. Zo genuanceerd en gecompliceerd ligt het, bij het maken van duurzame mode.”

Joe Merino bestaat sinds 2011. Er is een Joe Merino winkel in de Kerkstraat in Amsterdam, een in Düsseldorf en een in Antwerpen. De meeste verkopen gaan toch via internet. Inmiddels zijn al zo’n 50 duizend truien verkocht.

Gaan wij zelf een Joe Merino bestellen? Jazeker. Voor op de zeilboot is er het model Sail in 6 verschillende kleuren, waaronder de diep donkerblauwe ‘True Navy’. Een trui als een jas. Zit een kilo wol in. Of toch misschien de tweede exclusieve oplage Joe Recycle afwachten? Of allebei?

Website van Joe Merino met de Joe Circular