Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
PwC zet in op biodiversiteit
PwC zet in op biodiversiteit
19 maart 2021

P+ Special: PwC zet in op biodiversiteit

Accountants- en adviesbureau PwC wil een meetinstrument ontwikkelen waarin de eigen impact op biodiversiteit wordt vastgelegd, om zo een bijdrage te leveren aan de soortenrijkdom in Nederland. Aanstaande woensdag 30 maart wordt een partnerschap met Deltaplan Biodiversiteitsherstel van Louise Vet ondertekend. Met de wereldberoemde tuinkunstenaar Piet Oudolf voerde PwC een gesprek over de aantrekkingskracht van zijn natuurlijke tuinen op vogels, vlinders, insecten en tal van andere dieren. De P+ Special van deze week publiceert deze ontmoeting.

De terugloop van biodiversiteit is een van de grootste wereldproblemen, vindt accountants- en adviesbureau PwC Nederland. Biodiversiteit is nauw verbonden met klimaatverandering en groeiende ongelijkheid, twee andere SDG’s. Director Corporate Sustainability Wineke Haagsma van PwC stelt dan ook: “De aandacht voor alle drie SDG’s is even urgent. Maar voor biodiversiteit is er wat ons betreft nog te weinig aandacht. Daarom zetten wij daarop in.”

Een deel van het probleem is volgens PwC dat er wereldwijd onvoldoende doelstellingen zijn geformuleerd om biodiversiteit te behouden of terug te winnen op een manier waar bedrijven iets mee kunnen. Er wordt ook nog onvoldoende gemeten. En als er gemeten wordt, is dat vaak heel complex.

Voor biodiversiteit is nog geen dominante parameter beschikbaar, zoals dat voor klimaatverandering middels het meten van de uitstoot van CO2 wel het geval is. Die zoektocht maakt PwC dan ook met deskundige ecologen, zoals Louise Vet. Zij is oud-directeur van het NIOO-KNAW en trekt nu het Deltaplan Biodiversiteitsherstel, waar PwC zich formeel bij aansluit. Naast PwC hebben tal van andere organisaties en bedrijven zich al bij het Deltaplan aangesloten, om zoveel mogelijk kennis op te doen en te delen. “We willen op dit thema graag samenwerken”, aldus PwC.

Volgens Vet zijn onder druk van de financiële wereld wereldwijd kantoororganisaties op zoek naar een bewijsbare bijdrage aan het herstel van de biodiversiteit. “Als jij als bedrijf ecosystemen vernietigt, heb je stranded assets. Dat is niet alleen een reputatierisico, maar ook een financieel risico.”

Vet kan Haagsma tal van bestaande meetinstrumenten aanreiken om de biodiversiteit te meten. Die moeten echter wel worden aangepast. PwC moet parameters omzetten in KPI’s, oftewel Key Performance Indicators. Haagsma: Anders is het lastig om de link te maken met je bedrijfsstrategie. Of de vraag of je producten en services als bedrijf effecten hebben op biodiversiteit.”

Haagsma: “Biodiversiteit gaat ook over het totale systeem, de veerkracht van een systeem. Hoe meer soorten, hoe meer verschillen, hoe beter bestand tegen natuurrampen en temperatuurverschillen. Een systeem wat zichzelf reguleert en herstelt. Hoe bijzonder dat dit al bestaat, stel je voor dat dit er niet zou zijn.”

Er is dus volop werk aan de winkel voor PwC. Voorzichtig de eerste stapjes zetten, zegt Haagsma zelf. “We zijn nog lang niet waar we uiteindelijk zouden willen zijn. Maar we hebben al bijenkasten geplaatst op kantoor. We kijken we naar de soorten planten in ons kantoor en het effect daarvan op de luchtkwaliteit. We hebben ook al buxusstruiken vervangen door inheemse planten. Het is mijn grote droom om een tuin zoals die van Piet Oudolf te realiseren met een grote biodiversiteit aan planten, insecten, vogels en alle andere soorten die zich daar thuis voelen.”

Het is geen eenvoudige opgave, maar het lukte PwC ook om een app te bouwen die de CO2-uitstoot van alle vervoersstromen van de eigen organisatie exact weergeeft. PwC weet daardoor precies wat de verlaagde CO2-uitstoot van alle individuele medewerkers in de eigen organisatie is, als gevolg van de lockdown in 2020. De zelf ontwikkelde rekentool toont bovendien hoe er door een intelligente keuze van vervoermiddelen of thuiswerken niet wordt teruggevallen in de oude situatie, met onnodig woon-werkverkeer met de auto of het vliegtuig. “Een blijvende verlaagde CO2-uitstoot moet zo mogelijk zijn”, stelde Renate de Lange dan ook eerder in P+, als lid van de Raad van Bestuur van PwC Nederland. De ‘Environmental Footprint Insights Tool’ werd tijdens een pilot ook getest met klanten, die enthousiast reageerden.

PwC over niet-financiële verantwoording

P+ Special 'PwC zet in op biodiversiteit

 

Downloads

Meer info download je hier:

PwC en Oudolf over biodiversiteit (4996 kb)