Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Ronald van der Kemp, foto Marie Cécile Thijs
Ronald van der Kemp, foto Marie Cécile Thijs
19 mei 2021

Ronald van der Kemp: Celebrities weten niet hoe duurzaam ze zijn

De Nederlandse modeontwerper Ronald van der Kemp kleedt de grootste sterren van deze wereld. Gwen Stefani, Katy Perry, Céline Dion, Yao Chen, Carice van Houten, Emma Stone, een heftig rockende Alicia Keys, Doutzen Kroes, Emma Watson, Lady Gaga, Miley Cyrus… Speciaal voor Michelle Obama maakte hij een broekpak dat ze droeg toen ze in Nederland haar autobiografie kwam signeren. Maar heel vaak weten deze celebrities niet eens dat hun sexy en glamoureuze jurk gemaakt is van overgebleven rollen stof en andere restjes. “Als ze het later horen, is het ook niet meer dan een bijkomstigheid, een anekdote”, zegt Van der Kemp.

Speciaal voor P+ fotografeerde Marie Cécile Thijs een aantal kunstwerken van zijn huis RVDK, met studente Nadia Mentzel en Kim Polder als modellen. Deze digitale uitgave maakt deel uit van een reeks artikelen over circular fashion die in samenwerking met Stichting DOEN wordt gemaakt.  

Van der Kemp in P+: “We bewijzen sinds dag 1 dat sustainability prachtig kan zijn. Het kan meedraaien op het hoogste niveau, het niveau van couture. Door het kleden van uiteenlopende sterren en met onze opwindende mode bereiken we juist ook díe mensen, die niet zo geïnteresseerd zijn in duurzaamheid. Daarmee doorbreken wij de belerende boodschap en het vaak stoffige image van duurzame mode. Juist daarom worden wij als pioniers gezien."

Sommige celebreties als Celine Dion zijn vaste klant en kiezen bewust voor de aanpak van Van der Kemp. "Tegelijkertijd kleed ik ook duurzaamheidsvoorvechters als Emma Watson (die als actrice begon als het vriendinnetje van Harry Potter) die juist op ons afkomen omdat wij als enige high fashion merk 98 procent duurzaam werken. Ik ben daar erg trots op, ook dat elke wardrobe die wij maken uniek is, exclusief. Onze aanpak vindt nu veel navolging bij andere ontwerpers en grote modehuizen.”

Zoals meer koplopers in de circulaire fashion is ook Van der Kemp iemand die lang meedraaide in de ‘oude wereld’, in zijn geval de wereld van haute couture, met grote miljoenen verslindende shows in Parijs, Milaan en New York. Hij werkte als ontwerper voor beroemde haute couture fashion labels als Bill Blass, Michael Kors en Guy Laroche.

Van der Kemp in P+: “Na 25 jaar internationaal in het hoge segment als ontwerper gewerkt te hebben, zag ik hoe de modewereld doldraaide, met zijn overschotten en vijf of zelfs tien verschillende collecties per jaar. Ik was ervan overtuigd dat het anders moest. Ik ben in 2014 weg van Parijs, New York en Milaan vanuit Amsterdam RVDK begonnen. Ik had alleen alle materialen, stoffen en knopen die ik in de loop der jaren had verzameld. In mijn ontwerpen ga ik uit van de beperking. Ik werk uitsluitend met bestaande stoffen. Dat inspireert me om unieke glamoureuze couture statements met een ziel te maken; met liefde en vakmanschap vervaardigd. Door de Covid-maatregelen hebben wij de afgelopen twee seizoenen niet traditioneel geshowd, maar tijdens Paris couture week op alternatieve wijze onze wardrobes getoond.”

Van der Kemp maakt nu alleen nog unieke, eenmalige ontwerpen, hooguit limited editions. “Maar dan nog is niet één jurk hetzelfde”, belooft hij. Al die creaties die op zijn atelier aan de Amsterdamse Herengracht hangen zijn tijdloos, niet gebonden aan welk seizoen dan ook. Het zijn kunstwerken. Made in Amsterdam. Maar presented in Paris.

Spread uit P+ over Ronald van der Kemp RVDK

Website Ronald van der Kemp: Celebrities in creaties van RVDK

 

Downloads

Meer info download je hier:

Spread over Ronald van der Kemp (339 kb)