Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Anneke Sipkes Stichting DOEN
Anneke Sipkes Stichting DOEN
06 december 2018

Stichting DOEN: Groente en fruit btw-vrij

De regering moet de btw op groente en fruit niet verhogen, maar juist vrij van btw maken. Dat betoogt directeur Anneke Sipkens van Stichting DOEN in het nieuwe nummer van P+. Sipkens is een van de acht columnisten in het tijdschrift voor duurzaam ondernemen, dat dit nummer in het teken staat van duurzame groei.

Sipkens is een van de krachten achter de groeiende beweging die streeft naar een voedseltransitie. De huidige manier van landbouw heeft een veel te negatieve impact op klimaatverandering. 

Sipkens beschrijft de gevolgen daarvan: “Niet minder dan 75 procent van de landbouwgrond wereldwijd wordt gebruikt voor veevoer en een derde van al het geproduceerde voedsel wordt verspild. Het verminderen van dierlijke eiwitten ten gunste van plantaardige eiwitten en het tegengaan van voedselverspilling zijn dan ook twee maatregelen in de top 4 van meest effectieve oplossingen tegen klimaatverandering. “

Stichting DOEN ondersteunt steeds meer organisaties en ondernemingen die werken aan een gezonder voedselsysteem. Sipkens geeft enkele voorbeelden: “Natuurlijk moeten food startups er alles aan doen om een aantrekkelijk, goed geprijsd en vooral lekker product in de markt te zetten. Door DOEN ondersteunde voorlopers zoals Zeewaar,  Rotterzwam en Jack Bean laten zien dat er prachtige plantaardige alternatieven zijn. Jack Bean slaagt er bovendien ook nog eens heel goed in om mensen binnen te krijgen die nooit eerder in aanraking zijn gekomen met vegan food. Niet met een verhaal waarom je geen vlees moet eten, maar gewoon door een aantrekkelijk én lekker fast food-concept op te zetten.”

Zo komt Sipkens tot haar conclusie: “De vraag is hoe de minister een rol kan spelen in het stimuleren van de consumptiekant van duurzame voeding. Op welke manier kan de overheid consumenten verleiden meer plantaardige eiwitten te nuttigen? Ik denk door het inzetten van de juiste voorlichting, maar ook door prijsvoordeel, door bijvoorbeeld groente en fruit niet duurder maken maar juist btw-vrij zodat gezonde keuzes makkelijker worden.”

Het kabinet heeft een verhoging van de btw op levensmiddelen aangekondigd van 6 naar 9 procent, wetende dat veel Nederlanders nog steeds ongezond eten. De afspraak is in het regeerakkoord gemaakt. De Raad van de Leefomgeving pleitte daarop ook voor verschuiving naar minder dierlijke producten naar meer plantaardige, door middel van fiscale maatregelen. Ook wetenschappers, artsen en consumentenorganisaties protesteerden. Minister Schouten verdedigde zich door te zeggen te zeggen dat het schrappen van de ‘fruittaks’ niet mogelijk is ‘vanwege Europese regels’.  Deze discussie loopt inmiddels al een jaar.

Anneke Sipkens wil juist dat groenten en fruit in de categorie van btw-vrijgestelde branches komen te vallen, om tot een stevig prijseffect te komen. Niet-btw-plichtig zijn bijvoorbeeld ook postdiensten, goud, lezingen en excursies, financiële diensten, kantines en kansspelen.

De verhoging naar 9 procent zou nog steeds moeten ingaan op 1 januari 2019, volgende maand al dus.

De column van Anneke Sipkens in P+ is langer dan de quotes in dit bericht. De andere columnisten in P+ zijn Maria van der Heijden, Karen Maas, Marleen Janssen Groesbeek, Karen Brouwer en Marcel Schuttelaar. 

Abonneer u nu op P+ en u krijgt dit nummer nagezonden.